Prvé šumivé víno mimo Francúzska vyrobili na Slovensku: Hubert chutil aj cisárom
Vinárstvo Hubert bolo už od svojho založenia jedným z najvýznamnejších producentov šumivého vína v oblasti bývalého Rakúsko-Uhorska. Ešte v roku 1896 uhorský cisár František Jozef I. vyhlásil: „Toto šampanské je vynikajúce.“ A hoci dnes sa šampanským označujú len sekty vyrobené výlučne vo francúzskom regióne Champagne, chuť a kvalita slovenských bubliniek mali už vtedy silu očariť. Príbeh úspešnej firmy sa však, ako mnohé veci v živote, začal láskou.
Legenda o vojakovi a ošetrovateľke
História píše tie najzaujímavejšie príbehy, no ľudia si ich odjakživa radi pretvárali na pikantnejšie legendy. Tá o značke Hubert J.E. sa začína pri mladom francúzskom vojakovi Johannovi Evangelistovi Hubertovi z francúzskej oblasti Champagne. Ten sa spolu s výpravou vracal z napoleonského ťaženia v Rusku. Johann bol však zranený a zoslabnutý a pri prechode cez Prešporok sa preto dostal do liečivých rúk ošetrovateľky Paulíny. Netrvalo dlho a Johann nielen vyzdravel, ale aj sa oženil. Mladý zaľúbený pár zostal žiť v Prešporku, kde sa spolu pustili do výroby šumivého vína z kvalitných miestnych surovín.
![Hubert](https://www.mabo.sk/blog/wp-content/uploads/2022/07/3-1030x539.png)
Dobrá adresa
O lásku ani slovenskú adresu však nie je núdza ani v skutočnom príbehu. V roku 1825 vznikla na Radlinského ulici v Bratislave prvá fabrika na výrobu šumivého vína mimo Francúzska. Továreň sídlila na miestach, kde sa dnes vzdelávajú študenti chemicko-technologickej fakulty STU. Spoločnosť založili Johann Fisher a Michael Schönbauer. Prvý člen rodiny Hubertovcov, Franz Hubert, sa ako spolumajiteľ továrne spomína až o 50 rokov neskôr. Tu sa však už história a legenda pomaly spájajú. Franz bol totiž mladším bratom Johanna Evangelistu Huberta, zraneného vojaka.
![Hubert](https://www.mabo.sk/blog/wp-content/uploads/2022/07/4-1030x539.png)
Prvé úspechy
Spoločnosť v roku 1840 vyrábala 10-tisíc fliaš sektu ročne. Prepracovaná technológia a výborná kvalita vín začali prinášať úspechy nielen doma, ale aj za hranicami. V roku 1846 bola ocenená zlatou medailou za čistotu, vynikajúcu chuť a celkovú kvalitu, ktorou sa šumivé víno najviac približovalo francúzskym šampanským. V roku 1877 Johan Evangelista Hubert odkúpil firmu od Johanna Fischera a na etiketách fliaš sa objavil aj cisárom udelený erb Hubertovcov. Johan Evangelista a jeho manželka Paulína viedli podnik s láskou – k sebe navzájom, aj k úspešnému vinárstvu.
![Hubert](https://www.mabo.sk/blog/wp-content/uploads/2022/07/5-1030x539.png)
Za všetkým hľadaj ženu
Žiaľ, idylka netrvala dlho. Johan Evangelista mal podlomené zdravie a v roku 1882 len ako 33-ročný chorobe podľahol. Mladučká vdova Paulína, ktorá mala len 24 rokov, sa však vedenia firmy nevzdala. Práve naopak, húževnato pokračovala ďalej. Nechala rozšíriť pivnice a vo výrobe zaviedla najnovšie výdobytky techniky. Práve pod jej vedením sa šumivé víno Hubert stalo úspešným aj na cisárskom dvore. Na výstave v Budapešti v roku 1896 získalo zlatú medailu a v tom istom roku bolo ocenené francúzskym krížom na medzinárodnej výstave vín v Bordeaux.
![Hubert](https://www.mabo.sk/blog/wp-content/uploads/2022/07/1-1030x539.png)
Stala sa tak jednou z prvých dám na Slovensku (vtedajšom Rakúsko-Uhorsku) na čele jednej z najstarších slovenských spoločností, ktorá funguje nepretržite až dodnes. Na počesť ich spoločnej lásky pred časom vznikli aj dva prémiové sekty. Johann Hubert Extra dry z ručne zbieraného hrozna Chardonnay zo slovenských vinohradov a Pauline Hubert Rosé brut z noblesnej odrody Frankovka modrá. Zaujímavosťou je, že je vyrobené tradičnou metódou zrenia vo fľaši, ktorú používajú aj vinári v preslávenej francúzskej oblasti Champagne.
De Luxe máme najradšej
Hubert J.E. sa dnes s ročnou produkciou viac ako 6,5 milióna fliaš radí k najväčším výrobcom sektov na Slovensku. Šumivé víno vyrábajú štyrmi metódami:
- Tradičnou, kedy druhé kvasenie prebieha priamo vo fľaši
- Podobnou transvals metódou, kedy sa víno pred plnením do fliaš ešte scedí a filtruje
- Charmat metódou, kedy zušľachťovanie vína na sekt prebieha vo veľkoobjemových kvasných nádobách
- Asti metódou, pri ktorej sa do vína nepridáva cukor
![Hubert](https://www.mabo.sk/blog/wp-content/uploads/2022/07/6-1030x539.png)
Práve tou poslednou sa vyrába aj obľúbený Hubert De Luxe, ktorý je náš najobľúbenejší. Jeho podiel na celkovej výrobe sektov je takmer polovičný. “Ide o slovenský unikát, pretože vo všetkých okolitých krajinách dominujú hlavne iné typy sektov,” hovorí Ján Hybský, Head of Marketing z Hubert J.E. A prečo nám chutí práve tento? “Určite je to výnimočnou a nezameniteľnou chuťou sektu, svoj podiel nesie aj špičková technológia, kvalitná surovina a v neposlednom rade umenie našich odborníkov na sekty,” dodáva.
Čestnosťou a pracovitosťou vpred
Obľúbené „prešporské šampanské“ však nespí na vavrínoch a neustále prichádza s novinkami. K tým posledným patrí Hubert Grand alebo Hubert Ice Club. “Je to naša najúspešnejšia novinka v histórii. Svojím elegantným dizajnom a výnimočnou chuťou si absolútne získal srdcia slovenských spotrebiteľov ihneď po uvedení,” vysvetľuje Ján Hybský. Práve v letných mesiacoch si môžete vychutnať novinku Hubert Ice Club Rosé.
![Hubert](https://www.mabo.sk/blog/wp-content/uploads/2022/07/7-1030x539.png)
Historický odkaz a hodnoty však cítiť dodnes. Krásne ich vystihuje citát vojaka z úvodu nášho článku, Johanna Evangelistu Huberta: “Čestnosťou a pracovitosťou vpred!” Tieto hodnoty sú v značke a v ľuďoch, ktorí za ňou stoja, tak silno zakorenené, že ak sa niekedy vyberiete na návštevu do sídla Hubert J.E. v Seredi, citát si všimnete zvečnený vo vstupnej hale.