Hubert

Prvé šumivé víno mimo Francúzska vyrobili na Slovensku: Hubert chutil aj cisárom 

Vinárstvo Hubert bolo už od svojho založenia jedným z najvýznamnejších producentov šumivého vína v oblasti bývalého Rakúsko-Uhorska. Ešte v roku 1896 uhorský cisár František Jozef I. vyhlásil: „Toto šampanské je vynikajúce.“ A hoci dnes sa šampanským označujú len sekty vyrobené výlučne vo francúzskom regióne Champagne, chuť a kvalita slovenských bubliniek mali už vtedy silu očariť. Príbeh úspešnej firmy sa však, ako mnohé veci v živote, začal láskou.  

Legenda o vojakovi a ošetrovateľke 

História píše tie najzaujímavejšie príbehy, no ľudia si ich odjakživa radi pretvárali na pikantnejšie legendy. Tá o značke Hubert J.E. sa začína pri mladom francúzskom vojakovi Johannovi Evangelistovi Hubertovi z francúzskej oblasti Champagne. Ten sa spolu s výpravou vracal z napoleonského ťaženia v Rusku. Johann bol však zranený a zoslabnutý a pri prechode cez Prešporok sa preto dostal do liečivých rúk ošetrovateľky Paulíny. Netrvalo dlho a Johann nielen vyzdravel, ale aj sa oženil. Mladý zaľúbený pár zostal žiť v Prešporku, kde sa spolu pustili do výroby šumivého vína z kvalitných miestnych surovín.  

Hubert

Dobrá adresa 

O lásku ani slovenskú adresu však nie je núdza ani v skutočnom príbehu. V roku 1825 vznikla na Radlinského ulici v Bratislave prvá fabrika na výrobu šumivého vína mimo Francúzska. Továreň sídlila na miestach, kde sa dnes vzdelávajú študenti chemicko-technologickej fakulty STU. Spoločnosť založili Johann Fisher a Michael Schönbauer. Prvý člen rodiny Hubertovcov, Franz Hubert, sa ako spolumajiteľ továrne spomína až o 50 rokov neskôr. Tu sa však už história a legenda pomaly spájajú. Franz bol totiž mladším bratom Johanna Evangelistu Huberta, zraneného vojaka.  

Hubert

Prvé úspechy 

Spoločnosť v roku 1840 vyrábala 10-tisíc fliaš sektu ročne. Prepracovaná technológia a výborná kvalita vín začali prinášať úspechy nielen doma, ale aj za hranicami. V roku 1846 bola ocenená zlatou medailou za čistotu, vynikajúcu chuť a celkovú kvalitu, ktorou sa šumivé víno najviac približovalo francúzskym šampanským. V roku 1877 Johan Evangelista Hubert odkúpil firmu od Johanna Fischera a na etiketách fliaš sa objavil aj cisárom udelený erb Hubertovcov. Johan Evangelista a jeho manželka Paulína viedli podnik s láskou – k sebe navzájom, aj k úspešnému vinárstvu. 

Hubert

Za všetkým hľadaj ženu  

Žiaľ, idylka netrvala dlho. Johan Evangelista mal podlomené zdravie a v roku 1882 len ako 33-ročný chorobe podľahol. Mladučká vdova Paulína, ktorá mala len 24 rokov, sa však vedenia firmy nevzdala. Práve naopak, húževnato pokračovala ďalej. Nechala rozšíriť pivnice a vo výrobe zaviedla najnovšie výdobytky techniky. Práve pod jej vedením sa šumivé víno Hubert stalo úspešným aj na cisárskom dvore. Na výstave v Budapešti v roku 1896 získalo zlatú medailu a v tom istom roku bolo ocenené francúzskym krížom na medzinárodnej výstave vín v Bordeaux. 

Hubert

Stala sa tak jednou z prvých dám na Slovensku (vtedajšom Rakúsko-Uhorsku) na čele jednej z najstarších slovenských spoločností, ktorá funguje nepretržite až dodnes. Na počesť ich spoločnej lásky pred časom vznikli aj dva prémiové sekty. Johann Hubert Extra dry z ručne zbieraného hrozna Chardonnay zo slovenských vinohradov a Pauline Hubert Rosé brut z noblesnej odrody Frankovka modrá. Zaujímavosťou je, že je vyrobené tradičnou metódou zrenia vo fľaši, ktorú používajú aj vinári v preslávenej francúzskej oblasti Champagne.  

De Luxe máme najradšej 

Hubert J.E. sa dnes s ročnou produkciou viac ako 6,5 milióna fliaš radí k najväčším výrobcom sektov na Slovensku. Šumivé víno vyrábajú štyrmi metódami: 

  1. Tradičnou, kedy druhé kvasenie prebieha priamo vo fľaši 
  1. Podobnou transvals metódou, kedy sa víno pred plnením do fliaš ešte scedí a filtruje 
  1. Charmat metódou, kedy zušľachťovanie vína na sekt prebieha vo veľkoobjemových kvasných nádobách 
  1. Asti metódou, pri ktorej sa do vína nepridáva cukor 
Hubert

Práve tou poslednou sa vyrába aj obľúbený Hubert De Luxe, ktorý je náš najobľúbenejší. Jeho podiel na celkovej výrobe sektov je takmer polovičný. “Ide o slovenský unikát, pretože vo všetkých okolitých krajinách dominujú hlavne iné typy sektov,” hovorí Ján Hybský, Head of Marketing z Hubert J.E. A prečo nám chutí práve tento? “Určite je to výnimočnou a nezameniteľnou chuťou sektu, svoj podiel nesie aj špičková technológia, kvalitná surovina a v neposlednom rade umenie našich odborníkov na sekty,” dodáva.  

Čestnosťou a pracovitosťou vpred 

Obľúbené „prešporské šampanské“ však nespí na vavrínoch a neustále prichádza s novinkami. K tým posledným patrí Hubert Grand alebo Hubert Ice Club. “Je to naša najúspešnejšia novinka v histórii. Svojím elegantným dizajnom a výnimočnou chuťou si absolútne získal srdcia slovenských spotrebiteľov ihneď po uvedení,” vysvetľuje Ján Hybský. Práve v letných mesiacoch si môžete vychutnať novinku Hubert Ice Club Rosé.  

Hubert

Historický odkaz a hodnoty však cítiť dodnes. Krásne ich vystihuje citát vojaka z úvodu nášho článku, Johanna Evangelistu Huberta: “Čestnosťou a pracovitosťou vpred!” Tieto hodnoty sú v značke a v ľuďoch, ktorí za ňou stoja, tak silno zakorenené, že ak sa niekedy vyberiete na návštevu do sídla Hubert J.E. v Seredi, citát si všimnete zvečnený vo vstupnej hale.