Veľkonočné zvyky: Čo na stôl a aké tradície dodržiavať

Čoskoro tu je Veľká noc a to znamená okrem pár dní voľna najmä čas strávený s rodinou, poriadnu šibačku a stôl plný veľkonočných dobrôt. Na čo by ste počas Veľkej noci nemali zabudnúť? 

  • Na kedy vychádza Veľká noc 2023
  • Čo nesmie chýbať na veľkonočnom stole
  • Aké veľkonočné tradície dodržiavať

Veľká noc je pohyblivý sviatok, takže ho každý rok slávime v inom dátume. Na ktoré dni pripadá v tomto roku? Veľká noc 2023 vychádza nasledovne:

  • Zelený štvrtok bude 6. apríla 2023  
  • Veľký piatok bude 7. apríla 2023 – obchody sú zatvorené 
  • Biela sobota bude 8. apríla 2023
  • Veľkonočná nedeľa bude 9. apríla 2023 – obchody sú zatvorené 
  • Veľkonočný pondelok bude 10. apríla 2023 – obchody sú zatvorené

Nezabudnite, že počas veľkonočných sviatkov sú obchody zatvorené. Uistite sa preto, že máte doma všetko, čo treba. 

Čo nesmie chýbať na veľkonočnom stole? 

Typickým veľkonočným pokrmom je pečená alebo varená šunka a k nej chren alebo zaváraniny podľa vlastnej preferencie – baranie rohy, feferónky či čalamáda. Okrem šunky si môžete pochutnať aj na klobáskach a jaterniciach s domácim chlebom a horčicou. Na Slovensku na stole nemôžu chýbať ani obľúbené slovenské syry ako korbáčiky, parenica a kozí syr. A keďže sú symbolom Veľkej noci vajíčka, ani tie by ste pri príprave jedál nemali obísť. Možností je veľa – obyčajné varené vajíčka, vajíčková nátierka, ruské vajíčka či napríklad vajíčkový šalát.    

Zo sladkých jedál stoja za spomenutie štrúdle, krémeše, orechové či makové záviny alebo typický veľkonočný baranček, ktorý slúži aj ako dekorácia. Samozrejmosťou sú tiež čokoládové vajíčka. Čo sa alkoholu týka, každá rodina má svoje tradície – niekto si v kruhu najbližších rád vychutná dobré víno, iní preferujú rum, whisky, koňak či rôzne likéry alebo miešané drinky s ginom. Nepísaným pravidlom však je, že sa Veľká noc nezaobíde bez tradičného vaječného likéru.  

Aké veľkonočné tradície dodržiavať? 

Veľká noc na Slovensku sa viaže s množstvom tradícií a folklórnych zvykov, ktoré sa zachovávajú z generácie na generáciu. Ktoré z nich sa dnes ešte stále dodržiavajú? 

Maľovanie vajíčok 

Veľká noc sa vo svete spája najmä s hľadaním veľkonočných vajíčok. Na Slovensku sa vajíčka síce hľadať nezvyknú, ale ich maľovanie má u nás dlhú tradíciu. Techniky farbenia a zdobenia sú rôzne – od lepenia ozdôb cez maľovanie farbami až po obľúbenú metódu s použitím vosku.   

Návšteva rodiny 

Veľká noc je podobne ako iné sviatky o rodinných stretnutiach. Počas Veľkonočnej nedele a Veľkonočného pondelka je zvykom navštíviť svojich blízkych, priniesť im malý darček, napríklad koláč či darčekovú fľašu alkoholu, a nejaký ten vinš. Ak známych z rôznych dôvod navštíviť nemôžete, pošlite im pozdravy či prianie vo forme pohľadnice, určite sa potešia.   

Veľkonočná šibačka 

Neoddeliteľnou súčasťou Veľkonočného pondelka sú šibačka a oblievačka, a to najmä na dedine. Muži chodia od domu k domu, korbáčmi šibú mladé dievčatá a oblievajú ich vodou, aby boli zdravé a krásne. K šibačke patria, samozrejme, aj veľkonočné vinšovačky a riekanky. Ak žiadnu nepoznáte, nevadí, jednu pre vás máme ako inšpiráciu: 

Šibi, ryby, mastné ryby, kus koláča od korbáča, 

ja chcem iba máličko, štamprlík a vajíčko. 

Šibačom sa na oplátku dávajú veľkonočné vajíčka, koláče, peniaze či práve spomínaný štamprlík. Akým alkoholom ponúknuť šibačov? Máme pre vás zopár tipov, ktorými sa zavďačíte každému. 

Moravský Vaječný 17% 0,50 L 

Vaječný Cream vás už svojím farebným a folklórnym vzhľadom zavedie na Moravu. Jeho receptúra bola inšpirovaná domácim výrobným postupom, ktorý používali naši rodičia a babičky. 

Slivovica Biela budík 50% 0,70 L

Slivovica Biela budík je najznámejší český ovocný destilát, ktorý pre vás vo Vizoviciach pripravuje Rudolf Jelínek z toho najlepšieho slivkového kvasu už od 19. storočia.

Borovička Spišská 40% 0,70 L

Borovička Spišská je tradičná slovenská liehovina, ktorej charakteristická výrazná borievková chuť a vôňa je dosiahnutá použitím najkvalitnejších partií borovičkového destilátu a bonifikátorov z vybraných druhov korenín. 

Gelston’s Irish Whiskey Cream 17% 0,70 L   

Gelston’s Irish Whiskey Cream je výborný likér, ktorý je vyrobený z najjemnejšej írskej whiskey, lahodnej čokolády a bohatej smotany. 

Najviac si ho vychutnáte s kockami ľadu, kávou, horúcou čokoládou alebo v rôznych kokteiloch. Taktiež sa hodí do dezertov so zmrzlinou. Whiskey, z ktorej je likér vyrobený je trikrát destilovaná a vyrobená zo zmesi írskeho sladového jačmeňa a obilia. Následne zrela v ex-bourbon sudoch. 

Diplomatico Reserva Exclusiva 12YO 40% 0,70 L 

Azda najznámejší výber rezerv rumov, pochádzajúci z Venezuely, je Diplomático Reserva Exclusiva. Dubové sudy uložené na úpätí Ánd dlhých 12 rokov ukrývajú rum s nezameniteľným charakterom, s jemnou, priam neodolateľnou arómou. 

0 Odpovede

Nechaj komentár

Chceš sa pridať do diskusie?
Pokojne sa pripojte do diskusie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *