Gin

Gin mal liečiť obličky aj mor, preslávili ho Briti: Aké značky sú dnes najobľúbenejšie?

Vychutnávame si ho zväčša v miešaných drinkoch, no mnohým najviac ulahodí práve čistý. Gin vraj pôvodne vznikol ako liečivo, neskôr sa stal obľúbeným nápojom Britov. Ak vás zaujíma, aké príbehy borievkový špiritus ešte ukrýva a ktoré giny sú podľa nás tie najlepšie, čítajte ďalej. A pokojne si k tomu nalejte za jeden z vašej obľúbenej medicínky. 

Trochu iná borovička 

O vzniku ginu kolujú mnohé príbehy. Legenda hovorí, že profesor medicíny na univerzite v holandskom Leidene, Fanciscus Sylvius, túžil nájsť lacné diuretikum, ktoré by použil na liečbu problémov s obličkami. Do liehoviny destilovanej zo sladového vína preto pridal výťažky z borievok a výsledný „liek“ nazval genever (z francúzskeho genévrier – borievka). Lieky na báze borievky v tom čase vzrástli na popularite. Ľudia totiž verili, že pomáhajú pri liečbe mnohých ochorení, vrátane moru.   

Najobľúbenejší alkoholický nápoj Britov 

V 17. storočí začal genever strácať svoju liečivú dôveryhodnosť a postupne si našiel cestu do Veľkej Británie, kde sa jeho názov skrátil na gen a neskôr na gin. Vyrábal sa z anglického obilia a vďaka nízkej cene sa stal mimoriadne obľúbeným medzi chudobným obyvateľstvom. Netreba spomínať, že v tom čase obsahoval mnohé nebezpečné prísady. Reputácia ginu bola napravená až v 19. storočí, kedy sa zmenila jeho výroba a začal sa považovať za nápoj džentlmenov. 

Gin

Základné rozdelenie a top značky 

V súčasnosti rozoznávame dva základné druhy ginov. Prvým je London dry vyrobený kontinuálnou destiláciou z obilného destilátu a bylín, s obsahom alkoholu okolo 40 percent. Druhým je genever, o niečo sladší holandský gin, ktorý sa vyrába periodickou destiláciou z borievky a obilného destilátu. Má nižší obsah alkoholu a krémovú citrusovú chuť. Objavte s nami prémiové značky ginu, ktoré sa tešia popularite na celom svete. 

Malfy gin 

Za ginmi Malfy stojí rodina Verganovcov, ktorá sa venuje výrobe v meste Moncalieri neďaleko Turína už od roku 1906. Práve táto oblasť severného Talianska je preslávená výrobou najrôznejších vín a destilátov. Giny Malfy vynikajú najmä technikou výroby na báze takzvanej vákuovej destilácie. Tá má oproti tradičným destilačným technikám niekoľko výhod. Keďže prebieha vo vákuu a pri nižšej teplote, umožňuje využitie celých rastlín, čím minimalizuje rastlinný odpad.  

Kľúčové rastlinné zložky botanicals sú macerované v obilnom destiláte. Vďaka tejto technike sa menej zahrievajú, čo sa prejavuje bohatším a výraznejším chuťovým profilom. Okrem neochuteného ginu Malfy Gin Originale vytvorila rodina Verganovcov aj ďalšie tri príchute. Malfy gin Con Limone vyrábaný z odrody citrónov Sfusato z pobrežia Amalfi, Malfy gin Rosa zo sicílskych ružových grepov a Malfy gin Con Arancia, pri výrobe ktorého sa používajú veľmi vzácne červené pomaranče zo Sicílie zbierané v novembri. 

Malfy gin

Beefeater    

Vedeli ste, že beefeater je jediný prémiový gin typu London dry, ktorý sa destiluje priamo v Londýne? Svoju históriu píše už od roku 1862, kedy James Burrough kúpil liehovar Chelsea. Najskôr pokračoval vo výrobe likérov, čoskoro však svoje portfólio rozšíril. Vďaka neúnavným experimentom vytvoril odvážny gin s plnou chuťou – Beefeater Gin. Ten sa stal čoskoro vlajkovou loďou spoločnosti James Burrough Company. 

Pôvodná kniha receptov Beefeater z roku 1895 špecifikuje, že na výrobu robustnej chuti tohto ginu treba deväť rastlinných zložiek. Vezmite si do ruky pero a papier, iné spoločnosti svoje recepty prísne taja! Sú to borievka, koreň angeliky, semená angeliky, semená koriandra, sladké drievko, mandle, koreň kosatca, pomaranče sevillské a citrónová kôra. V súčasnosti ho môžete ochutnať aj vo sviežich ovocných verziách Beefeater Pink s príchuťou jahôd alebo Beefeater Blood Orange s výraznou arómou červených pomarančov. 

Beefeater gin

Bombay Sapphire

London dry gin Bombay Sapphire nemá vo svojom názve slovo „zafír“ náhodou. Je inšpirovaný 182-karátovým zafírom s menom Hviezda Bombaya. Krásny drahokamom sa stal predlohou nielen názvu značky, ale aj dizajnu ikonickej fľaše z modrého skla. Aktuálne sa vyrába v budove liehovaru Laverstoke Mill, ktorá je stará vyše tisíc rokov. Než sa v nej začal vyrábať známy gin, v budove sa tiež tlačili bankovky pre anglickú vládu a zažila aj vychýrenú lúpež.  

Hoci dnes už môžeme ochutnať rôzne novinky tejto značky, ako napríklad Bombay Sapphire Sunset, pôvodná receptúra ginu Bombay Sapphire uzrela svetlo sveta v roku 1761 vo Veľkej Británii. Zakladala sa na kombinácii prvotriedneho škótskeho obilia a desiatich exotických bylinných prísad. Pri výrobe sa používali špeciálne destilačné nádoby Carterhead Stills, pričom dnes sú z nich použiteľné len štyri na svete. Gin, na ktorý prisahajú hviezdy, ako John Travolta alebo David Bowie, má ako jediný alkoholický nápoj povolenie vyobrazovať na etikete a vo svojom logu člena kráľovskej rodiny – kráľovnú Viktóriu.  

Bombay Sapphire

Hendrick´s  

Gin Hendrick´s destilovaný v škótskej prímorskej dedinke Girvan pochádza síce z Británie, nejde však o London dry gin. Receptúra je dielom dámy Lesley Gracie, ktorú si najala spoločnosť William Grant & Sons, aby zdokonalila ich produkty. A presne to aj urobila. Pri procese sa po destilácii do borievkového ginu pridávajú netradičné esencie z uhoriek a ružových lupeňov. Lesley sa o bylinky a ich chute údajne zaujímala už ako štvorročná. Neskôr rada experimentovala s rastlinami, z ktorých varila netradičné čaje pre celú rodinu.  

Majiteľ liehovaru Hendrick´s Charles Gordon si Lesley na spoluprácu prizval ešte v roku 1988, vylepšenie receptúry dvojici trvalo 11 rokov. Hoci presnú receptúru dnes okrem Lesley poznajú len štyria ľudia, Hendrick´s s experimentami neprestáva. Na oslavu prvého splnu v roku 2021 vyrobil liehovar osviežujúci a zvodný gin Hendrick´s Lunar Gin, ktorý je bohatý na kvetinovú vôňu a tóny pečeného korenia. Limitovaná edícia Hendrick’s Gin Neptunia je zasa postavená na klasických botanicals a surovinách typických pre škótske pobrežie. 

Hendrick´s gin

TOISON    

Vo výrobe ginu však nezaostávame ani my. TOISON je slovenský remeselný gin, za ktorým stojí dvojica Pavol Sirotný a Michal Hajský. Unikátny nápoj je vyrábaný v ich vlastnej prevádzke – Likérka v Trenčianskych Tepliciach. Vzniká maceráciou borievok, kvetov a bylín s obilným destilátom, a následne odpočíva v starožitných kameninových nádobách z bývalého Československa. Jemnosť, ľahkosť a súlad chutí, no zároveň výnimočná sila radí TOISON k prémiovým ginom.  

Jeho názov dômyselne ukrýva odkaz na slovenský pôvod symbolizovaný ovčím rúnom (z francúzskeho toison), ktoré je preklenuté aj do detailov na fľaši odliatej v tvare zvona. Kvalitný a chutný slovenský gin podčiarkujú tóny borievok, šípok, jahodových listov či ružového korenia. Osviežujúcou novinkou je aj TOISON Gin Ruby Red, ktorý sa výborne hodí do rôznych miešaných nápojov.  

Toison gin