Káva a alkohol

Káva a alkohol: Objavte najlepšie kombinácie, likéry aj tipy, ako správne degustovať

Chcete zažiť poriadny chuťový kopanec? Objavte silu kombinácie kávy a alkoholu. O pravidlách párovania, ale aj o tajoch správnej degustácie sme sa porozprávali s prvým slovenským moccamaster šampiónom a head baristom v Gastrovia Group Petrom Jurkom.

Ochutnávajte trpezlivo a na viackrát

Každá degustácia je v prvom rade o zážitku. Nie je len o chuti samotného alkoholu, vplýva na niekoľko zmyslov súčasne. Úlohou baristu je vybrať správne kombinácie, úlohou degustátora zasa naplno si ich vychutnať. Chcete si užiť ochutnávanie kávy a alkoholu ako profík aj u seba doma? 

Káva a alkohol

Barista a moccamaster šampión Peter Jurko odporúča v úvode myslieť na fakt, že chuťové poháriky otvára percentuálny podiel alkoholu aj teplo. Pokiaľ podávame kávu príliš horúcu a zapijeme ju alkoholom, ktorý má nad 40%, tak si len zbytočné popálime jazyk a je po chuti. 

Kvalitný alkohol sa preto pije na viackrát. Prvý malý dúšok nám otvorí poháriky, pri ďalšom si nápoj dokážeme viac vychutnať. To platí aj pre kávu. „V prípade espressa kávu premiešame, aby sme krému dostali preč a kávu si trochu ochladili,“radí barista.

kombinácie kávy a alkoholu

Základy degustácie, krok po kroku

Vo všeobecnosti platí, že najprv vidíme, potom cítime a nakoniec ochutnáme. 

Vizuálna časť sa začína zakrúžením alkoholu v poháriku. „Všímajte si, ako alkohol steká po stene pohára – či padne rýchlo naspäť, alebo steká pomaly (olejnatosť a farba). Pri káve sa zamerajte na to, či nemá mastné fľaky na hladine, a tiež na jej konzistenciu a farbu.“

Počas ovoniavania radí Peter prejsť šálkou a pohárom párkrát pod nosom, avšak z väčšej vzdialenosti – 15 až 20 cm od nosa. Popri tom pokojne pootvorte ústa, vôňa tak bude lepšie víriť v nosohltane, viac si ju dokážete vychutnať a neskôr aj pomenovať jednotlivé vône. 

Ako posledný krok príde ochutnávka. „V oboch prípadoch si tekutinu necháme chvíľu v ústach, prehltneme a vydychujeme znova nosom s pootvorenými ústami,“ dopĺňa.

Káva a alkohol

Aké sú ideálne kombinácie?

„Pri správnej degustácii je dôležité vybrať si vzorky, ktoré majú niečo spoločné. Ak má alkohol dochuť vanilky, tak prispôsobíme kávu, ktorá ju má vo svojom chuťovom profile tiež. Tým chute vzájomne podčiarkneme a vieme ich omnoho viac oceniť,“ hovorí barista, no zároveň dodáva, že osobným preferenciám sa medze nekladú. 

„Vo všeobecnosti platí, sto ľudí, sto chutí. Nedá sa povedať, aký typ je ten správny. Ide vždy len o to, čo človek hľadá. Veľakrát som zažil staršie dámy, ktoré prišli na cappuccino, dali si k nemu Becherovku alebo Fernet a doslova si to užívali. Často si páni večer pri bare k whiskey dajú espresso.“ 

kombinácie kávy a alkoholu

Prvý slovenský moccamaster šampión nám však dal aj niekoľko tipov. Filtrované a často ovocnejšie kávy sa hodia k vodke či horkým miešaným drinkom v štýle Negroni. Espresso sa zasa dobre kombinuje s tonikom, pomarančovým džúsom, s korenistým rumom alebo jemným proseccom. 

Podľa Petra netreba mať obavy ani pri párovaní alkoholu s mliečnymi kávovými nápojmi, ako napríklad Baileys s cappuccinom alebo caffé latte. „Keď sa pozrieme do minulosti, White Russian je drink, ktorý obsahuje vodku, Kahlúu (kávový likér) a smotanu alebo mlieko. Irish coffee spája írsku whiskey a smotanou. Skúsiť to všetko dnes vieme aj s alternatívnymi mliekami, takže ja hovorím len – na zdravie.“ 

Káva a alkohol

Tipy na kávové kokteily

Zbiehajú sa vám slinky na miešaný kokteil? Trendom sú aktuálne drinky infuzované kávou, obľúbené sú aj kávové limonády. Podľa slov baristu sa oplatí vyskúšať cold brew s grepovým alebo passion fruit sirupom, limetkou a sódou, ale aj Gin Tonik s filtrovanou kávou. 

K ďalším kombináciám, ktoré zaručene ulahodia vašim chuťovým pohárikom patrí tequila zmiešaná s ríbezľovým sirupom a kávovou penou, zaujímavý je aj drink z pomarančovej šťavy, brownie sirupu, kvapiek citrónu, espressa a vodky. Kto túži nápoj len jemne aromatizovať, môže cez namletú kávu pomaly preliať gin a poliať ho grepovým tonikom.

 „Nezabúdajme ani na klasické kokteily, ako spomínaný White Russian či nesmrteľnú írsku kávu, ktorá výborne chutí aj so studeným cold brew. Špecialitou je Espresso Martini, ktoré pripravil prvý raz barman Bradsell dáme, keď si vypýtala niečo, čo ju nakopne a rozseká,“ prezrádza Peter Jurko.

kombinácie kávy a alkoholu

Dva v jednom, alebo najlepšie kávové likéry

 „Najznámejšia je asi Kahlúa. Nepamätám si, že by som ju niekedy nalial ako shot, ale v drinkoch je skvelá,“ odporúča barista pôvodný a kávou ochutený mexický likér. Kahlúa sa vyrába od roku 1936 z tých najlepších prírodných ingrediencií – destilátu z cukrovej trstiny (rum) a 100 % Arabica kávy. 

„Pozornosť by sme mali venovať aj kávovému likéru, s ktorým má čo-to spoločné Martin Hudák, Slovák žijúci v Austrálii a majster sveta v CIGS,“ hovorí Peter o likéri Mr. Black, ktorý sa vyrába severne od Sydney. Ide o horko-sladkú zmes vynikajúcej austrálskej pšeničnej vodky a najkvalitnejšej kávy Arabica. 

Za ochutnanie stojí aj originálny írsky likér s whiskey Sheridan´s alebo jamajský kávový likér Tia Maria vyrábaný z bôbov Jamaican Blue Mountain. Recept tohto vyše tristoročného likéru pozostáva z kávy zmiešanej s vodou, vanilkou, kyselinou citrónovou a silným alkoholom z cukrovej trstiny, ktorý sa po prefiltrovaní pridáva do kade s tekutým cukrom. 

kombinácie kávy a alkoholu

Spomaľte a experimentujte

Už sa tešíte na svoju domácu kávovo-alkoholovú seansu? Barista Peter Jurko na záver ešte dodáva, že žiadny recept na správne popíjanie neexistuje. „Najdôležitejšie je si uvedomiť, že káva aj pohár kvalitného alkoholu sú udalosť, ktorú by sme si mali užiť, či už sami, alebo v spoločnosti. Skúste trochu spomaliť, nadýchnuť sa, ovoňať a vychutnať si daný okamih. Hlavne sa nebojte experimentovať.“