Finlandia

Obľúbená vodka je vyrobená zo špeciálneho jačmeňa: Slnko naň svieti aj v noci, 72 dní bez prestávky! 

Predstavte si leto, ktoré nikdy nekončí. Slnko, ktoré nikdy nezapadá. Život, ktorý navždy horí vo vašom divokom vnútri. A teraz si predstavte, že to všetko dokážete precítiť jediným nádychom, jediným dúškom, jediným príbehom. Pozorne čítajte. Zoberieme vás na výlet do krajiny polnočného slnka, kde sa zrodila vodka Finlandia. 

Biele noci, biele dni 

O polárnych dňoch a nociach sme sa učili ešte na hodinách vlastivedy, no predstaviť si ich vie len málokto. Niet sa čomu diviť. V našich zemepisných šírkach ich nezažijeme nikdy. Výnimočné úkazy trvajú niekoľko mesiacov, pričom na póloch sa striedajú presne každého pol roka. Nemusíte však cestovať až do Severného ľadového oceánu, aby ste polnočné slnko (Midnight Sun) videli na vlastné oči. Vesmírne divadlo si užijete napríklad na Islande, Aljaške, v Kanade, Rusku, Grónsku, Dánsku, Nórsku, Švédsku či Fínsku.  

Zvlášť pre severské krajiny sú biele noci tradičnou príležitosťou na oslavu. Vo Fínsku pozorujú polárny deň zhruba od polovice mája do polovice augusta. Vrchol obdobia sa oslavuje sviatkom letného slnovratu Juhannus, kedy je slnko najjasnejšie a je na oblohe najdlhšie. Fíni zakladajú vysoké vatry, tancujú tradičné tance a veria vo folklórne zvyky na podporu plodnosti. Polnočné slnko má vraj úžasnú silu a tú prepožičiava aj úrode, ktorá pod jeho lúčmi dozrieva aj v noci. Už tušíte, kam tým mierime? 

Vodka zrodená zo slnka 

Na západe Fínska trvá polnočné slnko asi 72 dní. Po celú túto dobu pod jeho teplom zreje obilie, ktoré má vďaka tomu znamenitejšiu chuť. A práve z tohto obilia sa vyrába vodka Finlandia. Neobyčajnosť krajiny a jej darov si uvedomuje aj dvorný barman a mixológ značky, Pekka Pellinen: Ako dieťa som sa často prechádzal po zlatých jačmeňových poliach. Samozrejme, vtedy som ešte nevedel, po akom vzácnom území sa prechádzam. Môžem však zodpovedne prehlásiť, že mám Finlandiu v krvi – niekedy viac, inokedy menej (smiech).” 

Šesťradový jačmeň sa destiluje v dedinke Koskenkorva. Odtiaľ putuje čistý destilát do dediny Rajamäki, kde sa mieša s druhou základnou ingredienciou, ľadovcovou vodou z rovnomenného prameňa. Prameň vznikol na území Fínska 20 000 rokov pred Kristom, ešte počas doby ľadovej. Príroda sa sama postarala o to, aby mu vytvorila bezchybný filter: ľadovcovú morénu, cez ktorú voda pomaly steká a prirodzene sa dokonale filtruje. Vďaka tomu nie je potrebná žiadna dodatočná deionizácia, úprava osmózou ani iné umelé čistenie vodky. 

Do päťdesiatky a ešte ďalej 

Samotná destilérka, v ktorej dnes prebieha finálny proces výroby, vznikla v roku 1888. Až 80 rokov neskôr sa tu, v krajine polnočného slnka, zrodila vodka Finlandia. V roku 2018 oslávil brand 50. výročie. Značka za ten čas vystriedala rôzne dizajny fliaš, no pri príležitosti päťnásobného jubilea si dopriala ďalší redizajn. Ten vychádza zo základných princípov vodky Finlandia: príroda (luonto), destilácia (tislaus) a dizajn (muotoilu). Na etikete môžeme pozorovať dvoch sobov pod polnočným slnkom, celá fľaša pripomína topiaci sa ľad. 

Napriek novému obalu je značka verná svojej legendárnej chuti a neustále prichádza s novinkami. Okrem čistej a lahodnej klasiky si môžete vychutnať ovocné vodky Finlandia Blackcurrant, Coconut, Cranberry, Grapefruit, Mango alebo Lime. Vodky sú výborné samostatne ako shoty, ale aj v miešaných nápojoch na rôzne spôsoby – so sódou, džúsmi či čerstvým ovocím. V drinkoch sa môžete tiež inšpirovať favoritom dvorného barmana a mixológa Pekka Pellinena. 

Barmanov recept na Bloody Mary 

“Keby ma vysadili na opustenom ostrove a dali mi na výber iba jediný drink, ktorý tam po zvyšok života môžem piť, bola by to určite Bloody Mary – úžasný nápoj, ktorý môžete piť počas celého dňa. Sú to skvelé raňajky, výdatný obed aj chutná večera,” vysvetľuje Pekka svoju lásku ku krvavému nápoju. A ako si ho pripravíte? 

  • 2 cl Finlandia
  • 2 cl Finlandia Lime (dodá príjemnú sladko-kyslú chuť) 
  • 10 cl 100 % paradajkového džúsu 
  • 1 cl čerstvej citrónovej šťavy 
  • 3 kvapky Tabasco (Kto má rád pikantnejšie, môže si drink dochutiť priamo v pohári. Zlatá rada pre začiatočníkov: nápoj možno vždy urobiť pikantnejším, ale ak to preženiete hneď na začiatku, už to späť nevrátite.) 
  • 0,5 cl Worchester omáčky 
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti  

Všetko spolu zmiešame a servírujeme dozdobené zelerom alebo uhorkou. Pri podávaní Bloody Mary nepotrebujeme ľad. Ten jej skôr môže uškodiť. Jej chuti určite viac prospeje, keď na prípravu použijeme dobre vychladenú vodku, studenú paradajkovú šťavu a zachladený pohár. A posledná rada predtým, než sa pustíte do ochutnávania života: Keď je na stole Finlandia, nie sú tam žiadni cudzinci, iba samí priatelia. Kippis!