Whisky

Po stopách menej známych, chutných whisk(e)y

Whiskey a whisky sú ako dvojičky – na prvý pohľad nerozoznateľné, ale keď sa v ich okolí pohybujete dostatočne dlho, viete kde hľadať rozdiely. Tieto nápoje, ktoré často písali históriu už dávno nie sú výsadou gentlemanských klubov a drahých barov. Kvalitnú whiskey môžete nájsť aj v menej prozaickejších miestach, na potulkách mestom či online. Predtým než sa ponoríme do menej známych, no nemenej kvalitných chutí, treba sa pozrieť na históriu a podstatu tohto čarovného pitia.

Poznajte svoju whisk(e)y

Vyššie spomínané rozdiely začínajú v pôvode tohto alkoholu. Whiskey je destilovaná predovšetkým v USA a Írsku. Whisky sa produkuje v Kanade, Japonsku, Škótsku a Walese. Pre zjednodušenie budeme vo zvyšnej časti článku používať jednotný názov whiskey.

Viete ako vznikla whiskey? Prvé záznamy o nej pochádzajú z roku 1494. Na konci každej žatvy zostalo nazvyš veľa obilnín ako jačmeň, raž, pšenica a kukurica. Šikovní farmári mali skvelý nápad ako naložiť s prebytkom úrody a predísť jej hnitiu – začali z nej páliť whiskey. Tá sa neporovnateľne ľahšie skladovala a vydržala dlhšie.

Single malt alebo blended

Pri kúpe whiskey ste sa určite stretli s názvami single malt a blended. Okrem rozdielov v ich pôvode a spôsobe výroby ich odlišuje od seba aj cenový rozdiel, ktorý nemusí byť závratný, ale mení sa od značky k značke. 

Single malt znamená, že whiskey pochádza z jedného sladu, zatiaľ čo pri blended whiskey sa kombinujú 2 slady a viac, podľa potreby. Pochopiteľne, single malt whiskey je žiadanejšia, drahšia, kvalitnejšia a vo väčšine prípadov staršia. Blended whiskey sú mladšie a ich výhodou je, že slady môžu byť kombinované v oveľa kratšom časovom okne a tým pádom dosiahnuť požadovanú chuť a vyplniť medzeru na trhu. 

Výrobné tajomstvo

Whiskey sa vo všeobecnosti vyrába sladovaním – jačmeň sa namočí do vody, čím začína proces klíčenia. Kvalita vody je veľmi dôležitý faktor pri výrobe a je úplne bežnou praxou umiestňovať destilérie ku kvalitným zdrojom vody. Po niekoľkých dňoch sladovania, kedy je podiel cukru v zrne najvyšší, sa začne sušiť horúcim vzduchom. Po usušení sa pomelie a nasleduje macerácia – lúhovanie v horúcej vode. Nasleduje kvasenie v sudoch, čo určite poznáte z nejednej reklamy. Potom už len zostáva viacnásobná destilácia a v potrubiach z medi sa whiskey kondenzuje na destilát so želaným podielom alkoholu.

Zaujímavosť: V roku 2018 bol taký dopyt po single malt whiskey, či už z chuťových alebo investičných dôvodov, destilérie po celom svete nezvládali vykrývať tento nárast spotreby. Cena mnohých single malt whiskey vyskočila do stratosféry a ľudia museli buď siahnuť hlbšie do vrecka, čakať na naskladnenie celé mesiace, alebo sa uspokojiť s blended alternatívami. 

Nie je whiskey ako whiskey

Aby toho nebolo málo, pre úplné pochopenie tohto nápoja treba rozlišovať medzi írskou, americkou a škótskou whiskey. V skrakte, škótska whiskey je destilovaná dva až trikrát a zrela aspoň tri roky v dubovom sude a na území Škótska. Známou škótskou whiskey je napríklad Chivas Regal alebo nižšie spomínaný Ardbeg. Írska whiskey je destilovaná dvakrát a vzniká destilovaním sladu alebo surového jačmeňa. Ak túžite po írskej whiskey, siahnite po Jameson Irish Whiskey alebo Tullamore D.E.W. Original. Americká whiskey je trochu špecifickejšia – destiluje sa prevažne z kukurice. Napríklad bourbon, ktorý je obdobou whiskey, obsahuje až 51%-ný podiel kukurice, čo je aj primárny rozdiel medzi týmito dvoma alkoholmi. Tým pádom je sladší a jeho chuť určuje aj typ dreva sudov, v ktorých zrie. Všetok bourbon je teda aj whiskey, ale nie všetka whiskey môže byť bourbon. Pre zážitok z americkej whiskey môžete siahnuť po Jack Daniel’s Single Barrel.

Whisky

Podávajte svoju whiskey správne

Whiskey sa podáva na milión spôsobov, v rôznych pohároch, s ľadom aj bez, s trochou vody či vôbec. 

Odborníci ale odporúčajú zdržanlivosť. Rovnako ako pri káve, ochutnajte ju ešte predtým ako do nej pridáte mlieko či cukor. To isté platí pri whiskey. Žiadny ľad, žiadna kvapka vody, skúste ju najprv tak ako ju stvorili. “Uvažujte nad svojou whiskey ako jednoduchým nápojom bez prísad.” 

Pochopiteľne, nie každému bude čistá whiskey chutiť. Pre niekoho z vás môže byť prisilná alebo vám jej chuťový profil nebude “po chuti”. Ak je to váš prípad, skúste pridať do pohára pár kvapiek vody a pridávajte až dovtedy kým vám začne chutiť. Pridávaním vody znižujete podiel alkoholu a vaše chuťové poháriky môžu tak ochutnať širšiu paletu chutí, ktorú normálne môže prebíjať vyšší podiel alkoholu.

Ľad vo whiskey tiež nie je od veci, ale treba myslieť na pár detailov. Pokiaľ sa rozhodnete pre ľad, vyvarujte sa ľadovej drti alebo malým kúskom, ktoré sa rýchlo roztopia vo vašom pohári. To by viedlo k neželanému zriedeniu whiskey a znehodnotenia jej chuti. Určite voľte veľký kus opracovaného ľadu, ktorý váš nápoj ochladí, ale nebude sa topiť prirýchlo. 

whiskey s ľadom

Zoznámte sa s 3-tisícovou whiskey, Macallan no 6

Keď sa spojí remeslo najvyššej úrovne dvoch firiem s dlhoročnou tradíciou, pálenice Macallan a krištáľových dielní Lalique, vznikne Macallan no 6. Škótska whisky, ktorá dozrieva v dubových sudoch. Na tom by nebolo nič zvláštne, ale jej špecifickú chuť jej dodáva práve sherry, ktoré dozrieva v týchto sudoch pred samotnou whisky. Plní sa do špeciálnych 6-hranných (fazetových) karáf vyrobených špeciálne pre pálenice Macallan. Spája v sebe oslavu prepychu, korenia a sušeného ovocia s nádychom vôní opojného pomarančového hája. 

Zaujímavosť: K 150. výročiu narodenia Reného Laliquea bola vyrobená jedinečná karafa obsahujúca 64-ročnú whiskey Macallan, najstaršia akú kedy vydali do sveta. V New Yorskej aukčnej sieni sa potom vydražila za závratných 460 000 amerických dolárov.

To najlepšie na koniec

Ardbeg

Jednou z príjemných, no nie až tak známych whisky je škótska Ardbeg 10 ročná single malt whisky s hodnotou 50 PPM – ide o hodnotu slúžiacu na stanovenie obsahu fenolu v sladovom jačmeni po vypálení a pred použitím vo zvyšku procesu výroby whisky. V preklade, je to údajne najdymovejšia whisky a pochádza z pálenice Islay. Navonok má hruškovú farbu a v jej tele môžete cítiť tóny ovocia, korenia, medu a vanilky. Ide skôr o sladšiu whisky s veľmi jemne trpkým zakončením.

Aberfeldy

Ďalším škótskym pokladom starým 12 rokov je single malt whisky nesúci názov Aberfeldy. Vyrába sa v rovnomennej pálenici v oblasti Pertshire. Jej maskotom je veverička, ktorá sa dostala aj na niektoré obaly tejto whisky. Chuťovo sa dostanete do sveta vanilky, broskyne na smotane a jemného dubu. Pri dojazde očakávajte príchuť orechového nugátu a trochu grapefruitovej kôry. 

ovocie

Aultmore

Krémová príchuť s tónmi jabĺk, vanilky a mandlí nájdete v single malt whisky zo Škótska pod názvom Aultmore. S farbou bieleho vína sa navonok nepodobá na tradičnú whisky, ale to jej naopak pridáva na charaktere, či už pri pohľade zvonku alebo pri jej ochutnávaní. Aultmore je vynikajúci kandidát pre ľudí, ktorí hľadajú lístok do sveta whisky, rovnako ako pre ostatných, ktorí chcú vyskúšať niečo nové a menej komerčné.

Glenmorangie

Ďalším kandidátom na pozíciu ľahko konzumovateľnej a chutnej whisky je Glenmorangie pôvodom zo Škótska. Original 10-ročná single malt verzia má výraznú chuť korenia, hrušiek, kokosu, sušených broskýň a trochou kukurice, čo môže pripomínať niekomu chuť bourbonu. Záver je ľahko korenistý s dotykom duba. 

GlenGlassaugh

Ak ste fanúšikom silnejších whisky, GlenGlassaugh Evolution bude pre vás to pravé orechové. S viac ako 50%-ným podielom alkoholu sa zveziete na chuti so sladkým nádychom hrozienok melónu a mliečnej čokolády, hneď po tom ako pominie prvotná ostrosť. Ide o single malt whisky vyrábanú v škótskom Potsoy. 
Na záver sme si pre vás pripravili škótsku blended whisky od výrobcu Williama Lawsona, ktorý robil svoju whisky inak. Podľa seba. Ako zvykol tvrdiť: “Ako každý iný muž, žijem podľa vlastných pravidiel, veľmi jednoducho a jasne.” Počiatočnú korenitosť sprevádza ľahká príchuť duba a citrusovej kôry. Okrajovo možno cítiť až príchute koňaku. Táto blended whisky pochádza zo Škótska a je univerzálnym spôsobom ako okúsiť svet whisky.