cuba libre

Cuba Libre – osviežujúca bomba pre každú príležitosť

Cuba Libre, v preklade “slobodná Kuba” je drink, ktorý treba málokomu predstavovať. Tri jednoduché ingrediencie z ktorých pozostáva a jeho výrazná chuť zachránili už nejednu párty alebo moment s kamošmi. Ľahký na prípravu a ešte ľahší na pitie, Cuba Libre sa teší titulu druhého najobľúbenejšieho drinku na svete. Keby bolo treba pretaviť slovo sloboda do tekutej podoby, toto by bol drink, ktorý by bol jeden z najvhodnejších kandidátov.

Ako to celé začalo

Každé kvalitné pitie má svoju vlastnú históriu. Preto kým vyberiete všetko potrebné z chladničky a pustíte sa do prípravy paliva pre posedenie s kamošmi či vašou polovičkou, je na mieste zaujať ich krátkym príbehom ako tento drink vznikol.

Existujú dve verzie, je už na vás, ktorej sa rozhodnete veriť. Rovnako ako rum, ktorý sa rozhodnete použiť pri príprave ani história Cuba Libre nemá jasne určený pôvod a každý si svoju verziu môže prispôsobiť podľa seba.

Cuba Libre sa spája okrem krajiny pôvodu ešte s ďalším menom – Bacardi. Niektoré zdroje uvádzajú, že to bol práve jeden z vysokopostavených marketingových predstaviteľov firmy Bacardi, ktorý bol pri vzniku tohto tekutého pokladu. Všetko sa údajne odohralo v auguste roku 1900 keď Fausto Rodrigez, v tom čase 14-ročný chlapec pracoval ako poslíček pre Americkú armádu, ktorá bola umiestnená na Havane. Počas jedného horúceho dňa si Rodriguezov zamestnávateľ sediaci na bare objednal rum s Coca-Colou a zmiešal ich dokopy. Americkí vojaci postávajúci naokolo to zaregistrovali a namiesto zvolania „Cheers“ pri pozdvihnutí pohárov zvolali „Cuba Libre“. Takto údajne vznikol Cuba Libre.

prohibicia

Druhá verzia je menej prozaickejšia. Tvrdí sa, že v roku 1900 kedy prapôvodná verzia Coca-Coly bola dostatočne rozšírená vo väčšine amerických prevádzok si prirodzene našla cestu k dovážanému kubánskemu rumu. V rokoch 1922-1933, v časoch alkoholovej prohibície sa Coca-Cola používala na miešanie a riedenie vtedy zakázaných alkoholických nápojov a rum sa do nej primiešaval pre pozdvihnutie chute ale zároveň bol ťažký na rozoznanie na prvý pohľad.  

Fun fact: História tohto pitia mohla vyzerať úplne inak pretože Coca-Cola nebola odjakživa “top kola drinkom” ako ju poznáme dnes. To dosiahla približne v roku 1920 po dlhoročnom súperení s jej priamymi konkurentmi ako Pepsi a Chero-Cola. 

Či už sa rozhodnete veriť jednému alebo druhému príbehu, veríme, že vo vašom okolí je už dostatok smädných krkov a je ten najvyšší čas nalievať. 😉 Keď sa opýtate sto ľudí aký rum je najlepší na prípravu Cuba Libre, dostanete sto rôznych odpovedí. Keby sme mali utriasť všetok ten príval rôznych názorov a skúseností, povieme, že rum Bacardi je všetko čo potrebujete.

Pro tip: Ak radi pijete “kapitána s kolou” a vyschla studňa, skvelou alternatívou je Bacardi Spiced.

Pôvodná receptúra je jednoduchá ako samotná príprava. Zoberiete hociaký druh rumu a koly, ktorý máte práve po ruke a zmiešate ich s kockami ľadu a plátkami citrónu. 

Moderný Cuba Libre

Žijeme ale v roku 2021 a aj tento drink má svoje cesty ako ho vylepšiť. Tajomstvom úspechu je v tomto prípade Coca-Cola, ktorú vymeníte za mexickú kolu. Mexická kola je sladená stéviou namiesto bielym cukrom a je menej intenzívna ako jej americká sesternica. K tomu pridajte rum iného kalibru, ako napríklad Flor De Cana 12YO alebo Kraken Black Spiced Rum. Recepty sa mierne líšia jeden od druhého, záleží od toho kde a s kým pijete ale veľakrát sa odporúča citrón vyšťaviť priamo na ľad ešte pred naliatím rumu.

Pôvodný, kubánský Cuba Libre

Všetko čo potrebujete je Havana Club Anejo Especial. Začnete tým, že vysoký pohár s hrubým sklom vyplníte ľadom až po vrch. Ľad pokropíte štedrou dávkou vyšťavenej citrónovej štavy a až potom nalievate rum. Zvyšok doplňte Coca-Colou podľa chuti. Odporúčame použiť Coca-Colu v sklenených fľašiach namiesto tej z plechoviek. Celé to zakončite mesiačikom citróna a hotovo. Párty môže začať. 

Nech ste kdekoľvek vo svete, v žiadnom bare sa nestratíte s “Bacardi a cola, prosím” zatiaľ čo u nás to poznáme klasicky ako “rum s kolou”. Nech už je vaša voľba hocijaká, tento drink spája v jednom pohári sviežu chuť, trochu alkoholu a pocit slobody pretože večer ešte len začal a je čas písať nové príbehy. A čo môže byť lepšie pre takúto príležitosť ako pohár Cuba Libre? Tak teda na zdravie a na slobodu.

Tip na záver: Svoje domáce posedenie pri dobrom drinku s priateľmi či rodinou môžete doplniť o štýlové párty doplnky, ktoré si zamiluje každý.