Jack Daniel’s

Whiskey tak dobrá, že Sinatra sa s ňou dal pochovať: Ktorý Jack Daniel’s je najlepší?

Každý dúšok Jack Daniel’s v sebe ukrýva moc, ktorá sa však nemeria len percentami. Je to moc rôznych chutí – ovocných, medových či ostrých, ale aj moc príbehov, aké dokáže napísať len sám život. Alebo pohárik dobrej whiskey.  

Jackove tajomstvá 

Milovníci Jack Daniel´s pravdepodobne vedia, že sa vyrába v najstaršom registrovanom liehovare v USA. Vedeli ste však, že Jack Daniel, vlastným menom Jasper Newton Daniel, získal registráciu už ako šestnásťročný chlapec? Rodák z Tennessee mal pritom celý liehovar na starosti už o tri roky skôr. Keďže pochádzal z desiatich detí, jeho výchovu si vzal pod krídla rodinný priateľ Dan Call, ktorý vlastnil pálenicu. Keď si neskôr zvolil cestu pastora, pálenicu zveril mladému Jackovi.  

Dlho sa verilo, že umeniu výroby whiskey sa Jack naučil práve od pastora. V skutočnosti však získal vzácne rady najmä od zotročeného Afričana Nathana Greena, ktorého zásluhy boli z histórie takmer vymazané. Jack si ho však neskôr vybral za hlavného liehovarníka. Na popularite najpredávanejšej americkej whiskey na svete to však nič nemení, práve naopak – len ukazuje, že chute Jack Daniel’s sú rovnako rozmanité ako jej príbehy. Poďte ich s nami preskúmať. 

liehovar v USA

Jack Daniel’s Apple 

Jack Daniel’s Tennessee sa vyrába z kukurice, jačmeňa, žita a veľmi kvalitnej pramenitej vody, ktorá pochádza z vápencovej jaskyne. Táto americká whiskey sa po destilácii filtruje cez uhlie, ktoré si liehovar vyrába z javorového dreva. Práve prekvapkávanie cez uhlie jej dodáva dokonale jemnú údenú chuť ešte pred tým, ako dozrie v sudoch.  

Prvou ochutenou whiskey Jack Daniel’s bola v roku 2011 príchuť Honey. Novou chuťou, ktorá vstúpila do rodiny liehovaru krátko pred pandémiou, sú šťavnaté jablká. V Jack Daniel´s Apple sa spája typicky sladkastá, jemne drevitá Tennessee whiskey s čerstvými chrumkavými jablkami, teplým karamelom a klasickým korením. Jeff Arnett, bývalý hlavný liehovarník značky ju opísal ako „čerstvo odtrhnuté jablko v pohári whiskey Jack Daniel’s“. Budete súhlasiť? 

Jack Daniel's Apple 

Jack Daniel’s Fire 

Okrem kvalitných surovín zohráva pri výrobe dôležitú úlohu aj oheň. Drevené uhlie, cez ktoré sa whiskey filtruje, vyrába liehovar priamo vo svojom sídle v americkom Lynchburgu. Dlhé hodiny spaľovania sa javia ako zdanlivo jednoduchá práca, vyžadujú si však plné nasadenie. Horiace drevo musí byť pod neustálym dozorom, pri ktorom sa kontroluje aj teplota ohňa. Aby pracovníci liehovaru predišli možným problémom, vytvorili tím dobrovoľných hasičov, ktorý je k dispozícii nonstop.  

Výsledné uhlie podlieha najvyššej kvalite podľa pravidiel spísaných pred vyše 150 rokmi. Len tak dokáže destilát zbaviť všetkých nečistôt a odlíšiť whiskey Jack Daniel´s od amerického bourbonu. V Jack Daniel’s Fire sa navyše jemný charakter tradičného Jacka prelína s pikantnou červenou škoricou. A tým vzniká whiskey v ohnivom prevedení – sladká, aj štipľavá zároveň.  

Jack Daniel’s Fire 

Jack Daniel´s Gentleman Jack 

O dôležitosti uhlia vo výrobe whiskey svedčí aj edícia Gentleman Jack, ktorá vstúpila do ponuky ešte v roku 1988. V tomto prípade je whiskey cez uhlie z javorového dreva prekvapkávaná dvakrát. Najprv po destilácii, a teda pred tým, ako ju zavrú do sudov, a potom po dozretí a pred plnením do fliaš. Sudy sa vyrábajú z amerického bieleho duba výhradne ručne a priamo v Lynchburgu. A čo je dôležité, na záver sa vypaľujú. Práve to dodáva nápoju zadymený charakter. 

Jack Daniel´s Bottled in Bond 

Táto plná whiskey vzdáva hold osemdesiatym rokom 19. storočia, kedy začal Jack Daniel plniť whiskey do svojej typickej podpisovej fľaše. Označenie Bottled in Bond môžu mať len tie whiskey, ktoré majú najmenej štyri roky, sú destilované počas jednej sezóny, spracované v jednom liehovare a obsahujú 50 % alkoholu. Zreje v sudoch z amerického bieleho duba, vďaka čomu má bohatú a plnú drevitú chuť s tónmi karamelu a vanilky 

Jack Daniel´s

Jack Daniel´s Legacy  

Značka Jack Daniel´s má už dlhých 156 rokov. Za ten čas zažila prohibíciu, veľkú hospodársku krízu, dve svetové vojny či desiatky amerických prezidentov. Aj preto vznikla línia Legacy Edition, ktorá prezentuje rôzne varianty etikiet z viac ako 150-ročnej histórie značky. Aktuálne sú na trhu už tri edície s historickým dizajnom.  

Prvá, zelená etiketa, pochádza z obdobia pred rokom 1904, kedy whiskey v Saint Louis získala zlatú medailu. Druhá, čierna s logom v tvare lana a kotvy, pochádza zo začiatku 20. storočia. Zaujímavosťou je, že pôvodná verzia obsahovala aj nápis „medicinal use only“ (len na lekárske použitie), keďže v tom čase sa hovorilo, že alkohol má liečivé účinky. Tretia edícia čerpá inšpiráciu z obdobia pred prohibíciou a zobrazuje obilie ako jednu z hlavných surovín.  

Jack Daniel´s Legacy  

Jack Daniel´s Sinatra Select 

„Dámy a páni, toto je Jack Daniel´s, a je to nápoj bohov.“ Aj toto bola veta, ktorou legendárny Frank Sinatra zvykol v 50. rokoch minulého storočia vítať svoje publikum, ako inak, s pohárikom Jacka v ruke. Sinatrovi nikto neplatil ťažké tisíce za reklamu, ako sa to robí dnes, spevák mal túto whiskey jednoducho skutočne rád. Nikdy nesmela chýbať v jeho šatni, s obľúbenou fľašou bol dokonca aj pochovaný.  

Aj preto sa značka Jack Daniel´s rozhodla vzdať poctu Frankovi Sinatrovi v špeciálnej edícii Sinatra Select. Vyznačuje sa jantárovou farbou, robustným charakterom a príjemným dymovým nádychom, ktorý získava vďaka zreniu v špeciálnych sudoch. Tie majú vnútri hlboké drážky, ktorými whiskey vystavuje ďalším vrstvám dubového dreva. Je riedená na 45 %, presne tak, ako to mal Frank rád.  

Jack Daniel´s Sinatra Select 

Jack Daniel´s Guitar Case a Jukebox 

Tak, ako Sinatra miloval whiskey, miluje značka Jack Daniel´s hudbu. Aj preto vytvorila línie v špeciálnych darčekových baleniach v tvare jukeboxu či obalu na gitaru. Ak patríte k milovníkom rockových tónov, pohodového jazzu či tanečného funky, okúste tieto limitky. Rovnako tak sú skvelým darčekom pre vašich blízkych. 

Whiskey Jack Daniel‘s so svojou viac ako 150-ročnou históriou patrí čestné uznanie najpredávanejšej americkej whiskey na svete. Rôzne edície toto prvenstvo len potvrdzujú. Ktorá sa stane vašim favoritom? Jack je láska, až za hrob!