Rozdiel medzi slivkou a slivovicou: Naučte sa rozpoznať kvalitu

Aj vy ste si vždy mysleli, že “slivka” je len slangový názov, ktorý sa vo veľkom využíva v spoločnosti? Asi prekvapíme nejedného z vás. Slivka a slivovica sa líšia nielen svojím názvoslovím či cenou, ale aj chuťou. Poďte si s nami ujasniť hlavné rozdiely medzi destilátom a liehovinou, a nazrite do sveta pravých páleniek.  

  • Rozdiel medzi destilátom a liehovinou 
  • Čo sú pestovateľské pálenice 
  • Rozdiel medzi slivkou a slivovicou 
  • Je lepšie darovať slivovicu či slivku?  

Rozdiel medzi destilátom a liehovinou 

Destiláty sa vyrábajú len z čistého ovocia. Tieto alkoholické nápoje produkujú najmä pestovateľské pálenice, ale aj liehovary. Opakom je liehovina, okolo ktorej v mnohých prípadoch skutočné ovocie nikdy neprešlo a jej výroba je podmienená zriedením liehu a pridaním arómy, alebo ovocného destilátu  

Ak ste však laik a základné rozdiely neviete rozoznať voľným okom, môžete si pomôcť príponou – „ica“. Tá vám prvotne napovie, že poctivé destiláty či domáce pálenky sú pomenované, ako slivovica, marhuľovica či hruškovica. Liehovina je pomenovaná vždy podľa ovocia, ktorého príchuť nesie, napríklad slivka, marhuľa, hruška.  

Čo sú pestovateľské pálenice 

Pestovateľské pálenice ponúkajú svoje služby občanom a týkajú sa najmä pálenia ovocia. Na Slovensku ich využíva približne pol milióna Slovákov. Výroba destilátov za pomoci pestovateľských páleníc je ustanovená zákonom o spotrebnej dani liehu, ktorá obmedzuje ich spotrebu iba pre vlastné užívanie.  

Ich priestory bývajú prevádzkované v rôznych stavbách. Môže ísť o priestor priamo v rodinnom domčeku, kde sa vyrába vo veľkom domáca pálenka, v garáži alebo vo výrobných halách. Ak by ste premýšľali nad zriadením takejto miestnosti, minimálne rozmery by mali byť v rozmedzí 3 x 4 metre. Nezabúdajte aj na zriadenie kancelárie či sociálneho priestoru pre obsluhu, pestovateľov a vašich zákazníkov.  

Rozdiely medzi slivkou a slivovicou  

Najviac vám prezradí názov, pretože slivka je lieh a slivovica zase destilát. Rozdiel je taktiež v ich cene, spôsobe výroby a napokon aj v chuti a aróme. Na druhej strane ich spája to, že vždy ide o nápoj s ovocnou chuťou, ktorý patrí medzi tvrdý alkohol s minimálne 22,5 %.  

Slivka 

Slivka, ako liehovina, sa môže vyrábať dvomi spôsobmi. Prvý sa týka studeného spôsobu výroby, kde vznikne výsledný alkohol zmiešaním liehu s rôznymi prísadami, farbivami, sladidlami a tiež arómami. Tieto prísady ovocnú chuť iba dotvárajú. Ako sme spomínali vyššie, takýto druh liehoviny okolo ovocia ani neprešiel.  

Ale aby ste ich hneď neodsúdili, vyrábajú sa aj spôsobom, kedy sa lieh zmieša s kvalitným ovocným destilátom, ktorý vytvorí výraznú ovocnú chuť. Najobľúbenejšia je napríklad aromatická Kopaničiarska Slivka, 42 % Slivka Golden Imperator alebo Tradičná Slivka rezaná pravým destilátom.  

Slivovica 

Na výrobu slivovice sa vždy používa práve ovocie. Platí tu pravidlo, že čím kvalitnejšie bude ovocie, tým lepšia bude aj výsledná chuť. Tiež sa nepridávajú žiadne prídavné látky, ako napríklad cukor, ktorý spôsobuje bolesť hlavy po opici. Destilácia slivovice predstavuje zdĺhavý proces, ktorý musí byť pomalý a dostatočne dlhý, aby sa do nej nedostal metylalkohol.  

Okrem kvalitného ovocia je súčasťou alkoholického nápoja aj kvalitná voda, ktorá musí obsahovať optimálne množstvo minerálov. Výrobcovia majú všetky procesy naštudované do najmenších detailov, vďaka čomu vznikajú kvalitné slivovice, ako napríklad obľúbená Bošácka Slivovica, Slivovica Kosher či najznámejší slovenský destilát, slivovica Jelínek – Slivovica Biela. Všetky spomínané destiláty a veľa ďalšieho kvalitného alkoholu, nájdete aj na našom e-shope. 

Je lepšie darovať slivovicu či slivku?  

Zaobstarať darček pre najbližších je niekedy náročné. Ak však tápate vo výbere a neviete, čo darovať na oslavu, významné výročie alebo jubileum, vyberte darčekový alkohol, ktorý sa hodí ako pozornosť pre muža i ženu. Vybrali sme pre vás najkvalitnejšie slivovice, ktoré vás záujmu svojím balením aj chuťou.

Tu je 5 z nich: 

Slivovica Biela budík 50 % 

Slivovica Biela budík je najznámejší český ovocný destilát, ktorý pre vás vo Vizoviciach pripravuje R. Jelínek z toho najlepšieho slivkového kvasu už od 19. storočia. Pri výrobe pravej bielej Jelínkovej slivovice sú dodržiavané mnohoročné tradície. Tie požadujú, aby vyzretý slivkový kvas prešiel trojstupňovou destiláciou, vďaka ktorej dosahuje slivovica čistotu a jemnosť. 

Slivovica Bošácka v dreve 52 % 

Slivovica Bošácka v sebe spája antickú i veľkomoravskú tradíciu pestovania kvalitného ovocia s benediktínskou tradíciou výroby alkoholu, ktoré sa stretli a spojili vo viac ako 500 ročnej ľudovej tradícii výroby ušľachtilého nápoja. Stala sa značkou kvality a symbolom nielen dolín Bielych Karpát, ale celého trenčianskeho kraja. 

Slivovica Bošácka-hranatá 52% 

Slivovica Bošácka hranatá je svetoznáma slivovica, bez ktorej sa nemá zo Slovenska odchádzať. Tento destilát najvyššej kvality je vyrábaný podľa starých osvedčených receptúr. Starostlivo vybrané, vyzreté ovocie kvasí prirodzeným spôsobom a po dokonalom vykvasení sa destiluje tradičnou metódou 

Destiláty OVICA 45 % – 52 % 

Chuť a vôňa zrelých sliviek, marhúľ a hrušiek sú základom príbehu, na ktorého konci je OVICA. Po ich zakvasení, destilácii a primeranom zrení vzniká ozajstný destilát. Čistý, jemný, bez prísad… tak, ako ho máte radi. V súčasnosti u nás evidujeme okolo 200 registrovaných pestovateľských páleníc. Naozaj veľkých tuzemských tradičných výrobcov ovocných destilátov je však len niekoľko. 

R. Jelínek Family Reserve 46,9 % 

Family Reserve bola stočená vo viacerých sériách z rôznych sudov, čo znamená, že každá séria je jedinečnou limitovanou edíciou v počte pár sto kusov a vyznačuje sa rôznou stupňovitosť alkoholu. Dlhé zrenia v dubových sudoch sa prejavuje ako nezvyčajne tmavú, až jantárovou farbou, tak silno drevitú vôňou, v ktorej môžeme cítiť vanilku, drevo či závan kože.