Objavte obľúbené vianočné trhy vo svete: Cestovať po svete môžete aj vďaka svetovej chuti alkoholu 

Cítite už tú vianočnú atmosféru? Zbiehajú sa vám slinky na varené víno, likér či chutné jedlo? Kto by sa netešil – zasnežené mesto, vianočné trhy a všade naokolo samé svetielka. No a keď máte vianočné trhy doma už pochodené, zamierte do sveta!   

  • Vianočné trhy vo svete 
  • Vianočné trhy na Slovensku 
  • Cestujte v pohodlí domova 

Vianočné trhy vo svete

Vianočné trhy sa konajú v akomkoľvek meste či na dedine. Môžu sa organizovať vo veľkom štýle na námestiach, alebo na záhradách. Niekde môžeme spozorovať drevené stánky s dobrotami či vianočnými dekoráciami a inde ochutnáte varené víno alebo množstvo chutných likérov.  

Ktoré vianočné trhy sú ale tie najlepšie? Ako hovorí staré slovenské porekadlo: Sto ľudí, sto chutí! Zhrnuli sme preto tie, ktoré sú často ospevované. 

1. Vianočné trhy v Talline, Estónsku  

Ak máte radi útulné, tradičné a historické vianočné trhy, tie v Talline vás určite očaria. Navyše boli zvolené za najlepšie na svete. Nakoľko ide o sever, málokedy sa stane, že by boli daždivé, alebo naopak teplé. Ak ste milovníci sladkého, skúste estónske perníky, marcipánové dobroty či vianočné nápoje.  

2. Vianočné trhy v Helsinkách, Fínsku   

To, čo dotvára vianočným trhom v Helsinkách neopakovateľnú atmosféru, je fínska zima. Súčasťou je aj tradičné klzisko, ktoré sa počas chladných dní nikdy netopí. Vianočné trhy na námestí Senaatintorilla sú najstaršie a najkrajšie. Fíni sú veľmi distingvovaný národ, preto tu žiadne veľké párty neočakávajte.  

3. Vianočné trhy v Seville, Španielsku 

Menej studený, umelecký a kultúrny zážitok ponúkajú vianočné trhy Nervion v Seville. Z tejto časti možno očakávate poskromnejšie Vianoce, opak je však pravdou. Nájdete tu množstvo vyzdobených drevených stánkov, pouličných výstav alebo predstavení. Zásobiť sa tu môžete sviatočnými dobrotami či andalúzskymi darčekmi.

4. Vianočné trhy v New Yorku, Amerike 

Tieto vianočné trhy sa konajú pred Rockeffelerovým centom, kde je umiestnený najväčší a najkrajší stromček na svete.  Známe sú najmä kvôli zamrznutej ľadovej ploche, ktorá je skoro v každom americkom vianočnom filme. Toto miesto navšívil aj Kevin vo filme Sám doma 2 po tom, ako sa mu podarilo zbaviť sa dlhoprstých banditov. Okrem toho tu nájdete množstvo predávajúcich zo všetkých kútov sveta. Darčeky, bižutéria či úžasný vianočný street-food! Na svoje si tu príde každý.  

5. Vianočné trhy v Štrasburgu, Francúzsku 

Francúzske hlavné mesto Vianoc – takto ľudia prezývajú Štrasburg. Nájdete tu viac ako 300 tradičných stánkov s ručne maľovanými drevenými ozdobami, vďaka čomu vyzerá ako skutočný Betlehem. Nakúpiť tu môžete vyrezávané hračky z dreva, pikantné perníky či víno. Navyše, tieto vianočné trhy patria medzi najstaršie v Európe.

Vianočné trhy na Slovensku

Ak sa vám nechce vycestovať, navštívte slovenské mestá. Tradične najkrajšie vianočné trhy má naše hlavné mesto. V Bratislave nájdete množstvo stánkov s kvalitnými destilátmi, občerstvením alebo remeselnými výrobkami. Na Hlavnom námestí sa môžete tešiť aj na bohatý kultúrny program pre všetky vekové kategórie. 

 Ďalšie najnavštevovanejšie vianočné trhy sú aj v Trnave. Začínajú pri vysvietenom vianočnom stromčeku na Trojičnom námestí a pokračujú Hlavnou ulicou. Nájdete tu množstvo stánkov s trdelníkmi, pečenými gaštanmi, vianočným punčom a inými dobrotami. 

 Krásnymi vianočnými trhmi sa môže pýšiť aj metropola východu – Košice. Taktiež žilinské vianočné trhy na Mariánskom námestí alebo trhy v Trenčíne, Nitre, Poprade či v Prievidzi alebo Poprade. Možností je veľa! Výber necháme len na vás, pretože všade si môžete vychutnať krásny predvianočný čas.  

Cestujte v pohodlí domova

Za vianočnou atmosférou nemusíte cestovať ďaleko. Užite si ju v pohodlí domova, vďaka svetovým fľašiam alkoholu, ktoré nájdete aj na našom e-shope. Stačí, ak si vyberiete jednu z našej ponuky, zapnete vianočné piesne a svetielka. Zavriete oči, odchlipnete si zo zahraničného alebo domáceho nápoja a ste tam!  

Beluga Gold Line 40 % 

Beluga Gold Line vodka je jedna z najluxusnejších na svete. Fľaša vodky je zapuzdrená v koženej kazete, spolu so špeciálnym kladivkom, ktoré má z opačnej strany kefku. Vodka je uzavretá korkom a voskovou pečaťou, tú rozbijete za pomoci kladivka a následne očistíte kefkou.

Hendrick’s 41, 44 % 

Okvetné lístky ruží a uhorka. Obe tieto ingrediencie sa používajú pri výrobe Hendrick’s Ginu, malosériovo vyrábaného ginu pochádzajúceho zo škótskej prímorskej dediny Girvan.  

Jack Daniel’s Holiday Calendar 38,5 % 

Adventný kalendár s 24 okienkami tekutej radosti nielen pre milovníkov Tennessee whiskey. V adventnom kalendári Jack Daniel’s nájdete 21 x 0,05l vzoriek a tri ďalšie štýlové darčeky k tomu. 

Piper Heidsieck Brut Parfem 12 %  

Elegantné šampanské víno, s bohatými poznámkami opečených briošiek a jemnou dymovosťou pridávajúcou hĺbku, v sebe spája jemne upravenú kyselinku, detailnú textúru a príchuť čierneho čerešňového pyré, jablkového koláča a strúhaného zázvoru.  

Bailey`s Chocolat Luxe 15,7 %  

Prelom v alchýmii alkoholických nápojov. Baileys Chocolat Luxe spája belgickú čokoládu, írsku whisky a krém do luxusného a bohatého nápoja.