Najlepšie rumy všetkých čias: Diplomatico, Plantation aj Don Papa

Cuba Libre, Daiquiri či Piña colada. Toto je len zopár rumových kokteilov, ktoré si radi vychutnávame v letných dňoch. V zime skôr siahneme po čistej chuti rumu. Z čoho sa vyrába táto obľúbená prísada, aké poznáme jej druhy či ako si ju správne vychutnať? Poďme sa na to pozrieť! 

  • Z čoho sa vyrába rum 
  • Aké druhy rumu poznáme 
  • Ako si rum najlepšie vychutnáte 
  • To najlepšie zo sveta rumov 

Z čoho sa vyrába rum 

Rum prvýkrát vyrobili kolonisti v Karibiku v roku 1600. Vyrába sa z fermentovanej šťavy, cukrovej trstiny, trstinového sirupu alebo melasy. Princíp fermentovania je založený na kvasinkách, ktoré sa vyskytujú prirodzene na ovocí, kvetoch a v pridávaní medu alebo cukru.  

Celková výroba rumu je pomerne jednoduchá a začína sa zbieraním stoniek cukrovej trstiny, keď je hladina sacharózy dostatočne vysoká. Zmes melasy alebo trstiny prechádza kvasením a destiláciou. Následne dozrieva v drevených sudoch, čím sa získava kvalitný destilát.  

Aké druhy rumu poznáme 

Do najznámejšej skupiny patria práve biely, zlatý alebo tmavý rum. Okrem najbežnejších druhov existuje aj množstvo ďalších. Môžeme spomenúť napríklad ochutené alebo korenené rumy, kde sa do klasického destilátu napúšťajú rôzne ingrediencie zo semien či sušeného ovocia.  

Biely rum 

Ide o číry biely rum, ktorý môžeme najčastejšie spozorovať v miešaných kokteiloch. Táto obľúbená prísada väčšinou dozrieva v drevených sudoch alebo v sudoch z nehrdzavejúcej ocele. Následne prechádza filtráciou, aby sa odstránila akákoľvek farba. V letných dňoch si ho častokrát vychutnávame v Mojite, Daiquiri, Cuba Libre alebo Piña Colade.  

Zlatý rum 

Ak máte radšej silnejšiu chuť rumu, rozhodne siahnite po tom zlatom. Jeho zlatistú farbu získava v drevených sudoch, kde zvyčajne dozrieva niekoľko rokov a niekedy sa na zvýšenie farebnosti pridáva aj karamel. Väčšina ľudí si ho vychutnáva najradšej čistý, ale naše mamy a babičky ho s obľubou pridávajú aj do receptov na pečenie.  

Tmavý rum 

Podľa názvu vieme, že tento rum je rozhodne tmavší ako biely či zlatý. Tmavý rum však nie je v jednom odtieni a v skutočnosti môžeme spozorovať veľa farieb. Farebná škála sa pohybuje medzi zlatistou až tmavo-hnedou. Väčšina z nich dozrieva 5 až 25 rokov v dubových sudoch, ktoré sa zvyčajne používajú pri výrobe bourbonu. Do základného rumu sa primiešavajú tiež viaceré druhy, ktoré sú tak isto dlho zrejúce. Chuť má silnejšiu a lahodnejšiu v závislosti od toho, kde bol vyrobený a ako dlho zrel.  

Aj napriek rôznym druhom sa považuje tmavý rum za najbohatší zo všetkých, pretože je zachovaná veľká časť jeho hustej melasy a karamelovej arómy. Príkladom je najtmavší jamajský rum NAVY, ktorý sa vyrába nielen na Jamajke, ale i Barbadose a Britských Panenských ostrovoch.  

Ako si rum najlepšie vychutnáte? 

Správny alebo nesprávny spôsob neexistuje. Aj napriek tomu, že tento destilát pripisujeme teplým plážam a slnečným dňom. Pravý rum si najlepšie vychutnáte samotný, ideálne pri izbovej teplote. Ak teda predpokladáme, že plánujete piť rum čistý, môžete postupovať podobne, ako pri pití whisky.  

Začnite najskôr tým, že sa pozriete na rum a v poháriku ním zatočíte. Kvalitný tmavý rum by mal mať jantárový odtieň. Naopak, biely rum má úplne číru farbu, podobne ako vodka. Posledný krok súvisí s vôňou, kedy zachytíte počiatočnú arómu a prejdete k dlho očakávanému dúšku. 

Ak preferujete skôr jemnejší rum. Odporúčame namiešať si lahodný drink podľa vašej chuti. Keďže je to celoročný nápoj, môžete si ho pripraviť s rôznymi ingredienciami: 

🥃 Ľad, limetka a cola 

🥃 Jablkový džús 

🥃 Kokosová voda 

🥃 Zázvorové pivo  

To najlepšie zo sveta rumov 

Rum sa stal na Slovensku veľmi populárny a s pribúdajúcimi zahraničnými značkami je ťažšie rozlíšiť kvalitný či nekvalitný. Keďže to už dávno nie je o klasickom „tuzemáku“ a toto pirátske pitie sa stalo veľmi obľúbené hlavne u mužov, ľudia sa naučili vyhľadávať skutočne výnimočné verzie. Na mabo.sk nájdete široký výber najlepších rumov všetkých čias, ktoré predstavujú ideálnu verziu darčeka. Vhodné sú aj na bežnú domácu degustáciu. Tu je zopár z nich! 😊  

Diplomatico Reserva Exclusiva 12YO 40 % 

Je zmesou rumov vyrobených jedine na kotlíkových destilačných zariadeniach, zrejúcich v priemere 12 rokov. Je sladký, s ovocnou chuťou, čo je charakteristické pre všetky rumy Diplomatico, avšak obsahuje ešte vyššiu koncentráciu a intenzívnejšiu chuť. Jedná sa o výnimočný rum určený k pomalému popíjaniu.  

Plantation Extra Old 20th Anniversary 40 % 

Bez preháňania ide o naozajstný rumový klenot. V súčasnosti vážne neexistuje veľa fliaš, ktoré by sa tešili väčšej obľube. A nie je sa čomu diviť. Miešajú sa v ňom najkvalitnejšie rumy z Barbadosu. Najprv zreli 8-15 rokov intenzívne v tropickej klíme, potom pekne pomaly 2-10 rokov v európskych podmienkach.   

Don Papa 40 % 

Don Papa 7YO má dlhý záver a ponúka bohatú paletu chutí, ako je vanilka, med a kandizované ovocie. Kvalitný filipínsky rum z cukrovej trstiny, ktorá rástla na vulkanickej pôde v najúrodnejšej oblasti Filipín, Negros Occidental.   

Austrian Empire Navy Rum Cognac Cask 46,5%  

Táto precízne vybraná zmes najlepších dominikánskych rumov zreje až 21 rokov v dubových sudoch metódou Solera. Na záver zmes zreje ešte 12-16 mesiacoch v sudoch po koňaku. Má rustikálnu bronzovú farbu s tmavými zlatými odtieňmi.