Obľúbené zimné likéry: Spísali sme 5 receptov na chutné domáce kokteily

Zimný čas nie je len o dobrom jedle, ale aj o popíjaní chutných drinkov z decentných, alebo kokteilových pohárov. Niektoré vás zahrejú, iné zase nabudia a sú aj také, ktoré vás očaria lahodou sladkosťou na jazyku.

  • Pomocníci pri trávení aj do drinku 
  • Aké druhy likérov poznáme?  
    • Kávový likér  
    • Bylinný likér 
    • Ovocný likér  
    • Krémový likér  
    • Whisky likér 
  • Každá príchuť je jedinečná 

Pomocníci pri trávení aj do drinku 

Likéry mali kedysi svoje stále miesto v stolovaní a konzumovali sa najmä pred a po jedle. Išlo skôr o horké bylinkové likéry, ktoré majú priaznivý vplyv na trávenie. Časom sa vytratili do úzadia a populárne začali byť s príchodom zlatej éry, teda v období miešaných drinkov.  

V súčasnosti sú obľúbené po celom svete a môžeme ich nájsť v každom bare. Ich chuť je väčšinou sladká, ale pri niektorých dominuje v závislosti od použitých bylín aj horká príchuť. Likér je v podstate sladená destilovaná liehovina ako vodka alebo brandy. Často obsahuje ochucovadlá, napríklad ovocie, bylinky či esenciálne oleje.

Aké druhy likérov poznáme? 

Niektoré sú značkové, iné podľa exkluzívnych receptúr, a poznáme aj generické, ktoré môže vyrábať ktokoľvek. Ich príchute sa tvoria pridávaním alebo presakovaním ovocia či rastlín a obsahom sú niekedy aj spomínané ochucovadlá. Veľmi časté a známe sú príchute byliniek, kávy, ovocia, orechov, alebo aj zeleniny.  

Vyhľadávané sú aj likéry na smotanovej báze, kde sa kombinujú tóny whisky a smotany s rôznymi príchuťami. Známy je aj Schnapps, ktorý sa vyrába namáčaním ovocia v alkohole, alebo druh horkého bylinného likéru z Talianska – Amaro.

  

Kávový likér 

Milovníci kávy, hláste sa! Kávu miluje takmer každý, a možno preto je kávový likér taký obľúbený. Nielen, že sa vynikajúco pije, ale je tiež skvelým tipom na darček. V našej ponuke likérov nájdete originálne verzie, ktoré vás omámia vôňou kávy a jedinečnou chuťou.  

Z kávových likérov si môžete pripraviť aj zaujímavé miešané drinky, ktoré oceníte v akomkoľvek počasí. Ak vás trápi zimná únava, siahnite po známom miešanom drinku Espresso Martini. Príprava je jednoduchá a prebudenie do života okamžité. Stačí zamiešať, zatriasť a naliať do pohára! 😋 

Potrebné ingrediencie na kokteil Espresso Martini:  

🍹 60 ml likéru Mr Black 
☕️ 30 ml espressa 

Mr.Black Cold Brew Coffee 23 % 0,70 L 

Chuť je menej sladká, výrazná je káva, kakao a karamel. Každá fľaša je vyrobená ručne. S polovičným obsahom cukru sa stáva fantastickým studeným likérom pre skutočných milovníkov kávy.  

Bylinný likér 

Mnoho ľudí nedá na bylinky dopustiť a niet sa čomu čudovať. Dobrý bylinkový čaj dokáže často uľaviť od bolesti a padne lepšie, ako liek z lekárne. Výroba bylinných likérov siaha ďaleko do minulosti a je úzko spätá s bylinkárstvom. V našej ponuke nájdete hneď niekoľko druhov, ktoré sú výnimočné nielen svojím zložením. 

Hľadáte niečo na zakončenie večera alebo k dezertu? Náš obľúbený trpko-sladký bylinný kokteil Wind of Change je tá správna voľba. Stačí premiešať všetky ingrediencie a naservírovať ich v pohári. Pre dokonalý efekt môžete doplniť dym zo sušených čajov, a to tak, že zapálite vysušené lístky a necháte ich tlieť. Na záver môžete drink ozdobiť napríklad čokoládovou zmrzlinou.  

Potrebné ingrediencie na kokteil Nightscape:  

🍹 40 ml 35 % Tatratea  
🍹 20 ml klasického cukrového sirupu 
🍫 2 kvapky Chocolate Bitters
🍨 vanilková alebo čokoládová zmrzlina  
💨 dym zo sušených čajov 

Karloff Tatratea Tea Bitter 35 % 0,70 L

Likér je vyrobený z extraktov viac ako 35 bylín, a to najmä z paliny, horca a pestreca mariánskeho. Je bez cukru – sladený extraktmi z hrozienok, fíg a stévie.  

Ovocný likér 

Ovocné likéry delíme na dve skupiny, a to na likéry obsahujúcu pravú ovocnú zložku a na tie, ktoré obsahujú arómy a farbivá. Rozdiely najskôr pociťujeme v cenách a v kvalite. Ich chuť je jemná sladká ovocná, s nízkym percentom alkoholu. 

Ak máte chuť na niečo jemné a nechce sa vám pripravovať zdĺhavé kokteily, zvoľte napríklad drink Hot Gold. Všetky ingrediencie je potrebné zmiešať a zahriať na malom ohni bez varu. Následne naliať do pohára, ozdobiť plátkom pomaranča a podávať so sušenými slivkami či marhuľami.  

Potrebné ingrediencie na kokteil Hot Gold:

🍹 150 ml pomarančového džúsu 
🍹 50 ml Amaretta 
🍋 1 štvrtina cintróna 
🍊 pomaranč, sušené slivky a marhule na servírovanie 

Amaretto Disaronno 28 % 0,70 L

Taliansky likér so zreteľnou vôňou po mandliach s 28 % podielom alkoholu. Je nevyhnutnou súčasťou mnohých kokteilov, ale napríklad aj svetoznámeho dezertu tiramisu. Disaronno má charakteristickú horkú mandľovú chuť, aj keď neobsahuje žiadne mandle alebo orechy. Známy je vďaka výraznej fľaši navrhnutej remeselníkmi z Murana. 

Krémový likér

Ak nepatríte do skupiny ľudí, ktorá obľubuje tvrdý alkohol, siahnite po kvalitných krémových likéroch, ktoré spestria každý váš deň. Kombinácia sladkého alkoholického nápoja na báze krému bola prvý raz vytvorená v Írsku. Niet sa čomu čudovať, že táto krajina je označovaná ako rodisko najznámejších destilátov v tomto štýle.  

Krémové likéry sú chutné aj samotné so šľahačkou a posýpkou na vrchu. No ak chcete ochutnať niečo nové, oslaďte si dlhé zimné večery horúcim Bailey’s drinkom. Ako prvé je potrebné zohriať mlieko spolu s Bailey’s, spolu s vnútrom z vanilkového struku a mletým korením. Následne vyšľahať zľahka smotanu, ktorú servírujeme na vrch drinku a posypete kakaom alebo čokoládou. Aké jednoduché, že? Nazdravie! 😊 

Potrebné ingrediencie na horúci Bailey’s drink:  

🍹 40 ml likéru Bailey’s  
🥛 200 ml mlieka 
🍦 50 ml smotany na šľahanie 
🍹 Vanilkový struk a štipka mletého bieleho korenia 
🍫 Kakao/čokoláda 

Bailey`s 17 % 0,70 L

Jedinečný likér, ktorý kombinuje pravú, trikrát destilovanú írsku whiskey s čerstvou smotanou. Má čokoládovú chuť (jedinečnú kombináciu kakaa a vanilky), karamelu a cukru s whisky a smotanou. Bailey’s je originálny, prvý a stále najpredávanejší írsky krémový likér. 

Whisky likér

Whisky likéry sú tvorené kombináciou kvalitnej trikrát destilovanej írskej whisky a často sa miešajú s čerstvým kravským mliekom. Ideálne sú pre milovníkov whisky s netradičnou príchuťou likéru.  

Naše odporúčanie je Gelston’s Irish Whiskey Cream, ktorý skvele chutí s kockami ľadu, kávou, horúcou čokoládou, alebo v rôznych kokteiloch. Podľa našich chuťových pohárikov stojí za prípravu kokteil The Belfast Shake. Stačí všetko premiešať, naliať do pohára a na vrch nastrúhať čokoládu a lieskové orechy. Ta-dá, jemný a krémový drink je na svete! 

Potrebné ingrediencie na kokteil The Belfast Shake: 

🍹 50 ml likéru Gelston’s Irish Whiskey 
🍹 60 ml mandľového mlieka  
🍹 10 ml mandľového sirupu 
🍨 1 kopček vanilkovej zmrzliny  
🧊 1 odmerka ľadu 
🍫 strúhaná čokoláda
🥜 lieskové orechy 

Gelston’s Irish Whiskey Cream 17 % 0,70 L 

Whiskey, z ktorej je likér vyrobený je trikrát destilovaná a vyrobená zo zmesi írskeho sladového jačmeňa a obilia. Následne zrela v ex-bourbon sudoch. 

Každá príchuť je jedinečná 

Likéry majú rôzne chute a vďaka tomu poznáme veľké množstvo ich kategórií. Na našom e-shope nájdete príchuť bylín, vaječné likéry, kávové, krémové, čokoládové, ovocné aj likéry z korenia. Tu je len pár z nich! 😉 

Tia Maria 20 % 0,70 L 

Tia Maria je jamajský kávový likér vyrábaný z bôbov kávy Jamaican Blue Mountain. Môže sa konzumovať čistá s ľadom, ale často sa používa ako prísada do miešaných nápojov, do kávy alebo dezertov. Môže sa tiež miešať s mliekom a ľadom.   

Zwack Unicum Riserva 40 % 0,70 L 

Riserva je unikátny tým, že prešiel dvojitou fázou zrenia. Vďaka tomu získal likér jemnú, ale zároveň ovocnú a korenistú chuť. Na záver sa Tokaji Aszu z roku 2007 zmieša s likérom, aby ešte viac vylepšil túto jedinečnú a nezvyčajnú zmes chutí.    

Bentianna 13 % 0,70 L  

Bentianna sa vyznačuje tónmi medu, kombináciou 13 druhov ručne zbieraných byliniek a jemnou horkosťou liečivého horca. Sladkosť intenzívneho lesného medu a extraktu z hrozienok plynule prechádza do nezameniteľnej decentnej horkosti horských bylín. 

Grand Marnier Cordon Rouge 40 % 0,70 L   

Jedinečný pomarančový likér vyrobený z výluhu horkej pomarančovej kôry, spojený s vynikajúcim jemným koňakom kategórie Fine Champagne, čím vyniká jeho bohatá chuť. Môže sa piť aj ako aperitív s ľadom, alebo čistý po večeri v pohári na koňak, prípadne v miešanom drinku. 

Dead Man’s Fingers Raspberry Cream Liqueur 17 % 0,70 L

Krémový likér vyrobený z vynikajúceho karibského rumu Dead Man’s Fingers, ktorý zmiešali s jemnou smotanou a malinovou šťavou. Odporúčame podávať s ľadom a čerstvými malinami, alebo v rôznych kokteiloch ako Raspberry Espresso Martini. 

Drambuie 40 % 0,70 L 

Likér vyrábaný z vyzretých škótskych whisky, medu a tajnej zmesi bylín a korenia. Dá sa piť čistý, so sódou alebo ľadom, ale aj ako súčasť kokteilov.