Vodka

Z čoho a ako sa vyrába vodka? Spoznajte jej zloženie aj najlepšie značky

Vo svojich stredovekých časoch slúžila vodka ako medicína a netrvalo jej dlho kým dobila svet aj ako bežný alkoholický nápoj. Prvé zmienky o vodke pochádzajú z 9.teho storočia z Ruska a v Poľsku ju už dokonca poznali v ôsmom storočí. Vodka nabrala na popularite u Rusov najmä počas Napoleonových vojen. Po Ruskej revolúcii, jeden z vtedajších ruských producentov presunul svoju výrobu do Paríža a založil pálenicu, ktorá je dodnes známa pod menom Smirnoff.

Ako sa vodka vyrába?

V roku 2012 sa na celom svete vypilo približne 4.44 miliárd litrov vodky a tým sa radí na prvé miesto v rebríčku najobľúbenejších nápojov sveta. Ale z čoho je skutočne vyrábaná?

Základom výroby vodky je kvasenie v podstate akejkoľvek potraviny, ktorá obsahuje cukor a škrob. Tento vykvasený produkt sa následne páli, aby sa zvýšil obsah alkoholu. V súčasnej dobe je väčšina vodiek vyrábaných hlavne z obilnín ako je napríklad cirok, kukurica, ryža, raž alebo pšenica. Samozrejme sa dajú použiť aj zemiaky, ovocie alebo samotný cukor. Niektorí výrobcovia preferujú niekoľko procesov destilácie a niektorým stačí zase iba jeden.

V procese kvasenia sa vytvorí produkt, ktorý má iba 16 percent alkoholu a to je veľmi málo pre alkohol tvrdšieho charakteru.  Zvýšenie percentáže preto vyžaduje proces destilácie a teda zohrievania kvasu v destilačných nádobách. Alkohol vrie pri nižšej teplote ako voda a preto sa dá jednoducho od nej oddeľovať. Väčšina vodiek má okolo 30 až 40 percent a niektoré ako napríklad americká značka Everclear dosahuje až 96 percent.

Ak by ste niekedy mali chuť na naozajstnú a kvalitnú vodku, tak tu je rebríček TOP 10. A nezabudnite ju nakúpiť v našom eshope 😉

Karlsson`s Gold Vodka (Švédsko)

O tejto vodke sa vraví, že má charakter. Je destilovaná zo zemiakov iba v jednom procese a nefiltruje sa, čo jej ponecháva zemitú chuť.  Dochucuje sa čiernym korením a zázvorom. Je vynikajúca do kokteilov ako je bloody mary, dirty martini alebo iný pikantnejší nápoj.

Karlsson's Vodka gold

Zdroj: Liquor.com

 

Belvedere Vodka (Poľsko)

Vodku Belvedere môžeme pokojne označiť ako to najlepšie z tradície poľskej vodky. Jej čistotu a charakter zabezpečuje precízny proces 33 kontrol kvality a 4 destilácie. Charaktieristickou črtou tejto značky tiež je, že kvalitne dokáže zaobstarať všetky spektrá vodky. Ako čisté tak aj ochutené. Medzi jej vyznavačov patria mnohé známe osobnosti ako Sting, či Harrison Ford.

belvedere Vodka

Zdroj: MABO

 

Grey Goose Vodka (Francúzsko)

Ultra-prémiová vodka, ktorej rodisko by ste rozhodne netipovali na oblasť Cognac. Francúzsky nádych je cítiť skutočne v každom dúšku. Vodka je veľmi lahodná a luxusne čistá. Taktiež sa hodí do rôznych vylepšených verií koktejlov ako Espresso Martini alebo Le Grand Fizz.

Grey Goose Vodka

Zdroj: MABO

Woody Creek Colorado Vodka (USA)

Neutrálna a osviežujúca. Chuť tejto vodky spája tóny mentolu, rozmarínu, grepfrujtu a čieneho korenia. Je vyrobená z kolorádskych zemiakov. Príťažlivá fľaša je široká na spodku a smerom k jej hrdlu sa morfuje z čistého do zľadovatelého skla.

Grand Teton Potato Vodka (USA)

Je jemne sladká po marshmallows, hladká a mierne viskózna a preto je ideálna na miešanie koktailov. Taktiež sa výborne popíja a chutí s údeným lososom. Je vyrobená zo zemiakov z Idaho. Oplatí sa kúpiť.

Grand Tent Vodka

Zdroj: Totalwine

Five Lakes (Rusko)

Táto vodka pochádza zo Sibíru a má neutrálnu arómu s jemnou nasladkou chuťou po vanilke. Napriek ráznemu obsahu alkoholu, chutí stále jemne a ľahko. Etiketa hovorí „vodka s prírodnou chuťou“.

Purity Vodka (Švédsko)

Zabalená v luxusnej fľaši s diamantovým výzorom. Je vyrábaná z organického obilia a jačmeňa a destilovaná 34 krát. Zapamätateľne číra, chutí jemne sladko, citrusovo a perličkuje.

Finlandia Vodka (Fínsko)

Vzpružujúca a sladká, na prvú chuť zázvorová so štipkou koriandru a čiernym korením vo veľmi dobrom vyvážení. Vyrobená z jačmeňa.

Finlandia vodka

Zdroj: MABO

Ketel One Vodka (Holandsko)

Jedna z najklasickejších značiek. Je stredne sladká s tónmi kakaa, citrusovej šupky, kasie a zázvoru.

Kettel Vodka

Zdroj: MABO