5 receptov na obľúbené Spritzy: Aperol, Hugo aj tradičný Spritzer
Vedeli ste, že v Benátkach sa každý deň vypije viac ako 300 000 Spritzov? V roku 2019 bol dokonca kokteil Aperol Spritz najpredávanejším na svete. Na Slovensku nemôžeme zaostávať. Pozrite si naše recepty na 5 Spritzov, ktoré vás zaujmú kombináciou bazy či ginu.
Vymysleli ho vojaci
Hoci svieži nápoj vznikol na severe Talianska, názov má korene v úplne inom jazyku. História siaha až do konca 19. storočia, kedy boli Benátky súčasťou Rakúskeho cisárstva. Rakúski vojaci v tom čase radi popíjali miestne vína z oblasti Veneto v miestnych tavernách. Keďže ich jazýčky však boli zvyknuté na ľahšie pivo, víno si často riedili sódou v pomere jedna k jednej. Volali ich „spritzer“.
![Spritzer](https://www.mabo.sk/blog/wp-content/uploads/2022/07/6-1-1030x539.png)
Niekoľko rokov na to, konkrétne v 1919 v meste Padova, vymysleli bratia Luigi a Silvio Barbieri najpopulárnejší bitter, ktorý neskôr preslávil taliansku kokteilovú scénu – Aperol. Receptúra sa vraj nikdy nemenila a má obsahovať rebarboru, pomaranč, horec, kôru chinínovníka a zmes rôznych bylín. Neskôr, v období od roku 1950 začala talianska spoločnosť vo veľkom popíjať nový aperitív s názvom Aperol Spritz, a zvyšok príbehu už poznáte.
![Spritzy](https://www.mabo.sk/blog/wp-content/uploads/2022/07/1-1-1030x539.png)
Aperol Spritz o 3:2:1
Najväčší boom však Spritzy zažili po roku 2000 a 2010. Davide Campari (okrem iných, aj majiteľ bitteru Aperol) vtedy začal vo veľkom komunikovať ideálny pomer ingrediencií v kokteiloch. Jeho recept na Aperol Spritz je jednoduchý a ľahko opakovateľný aj po niekoľkých pohároch. Recept vraví: 3 diely prosecca, 2 diely Aperolu, 1 diel sódy. Servírované v typickom goblet pohári na stopke, preliate cez ľad a dozdobené plátkom pomaranču.
![Aperol Spritz](https://www.mabo.sk/blog/wp-content/uploads/2022/07/2-1-1030x539.png)
V lokálnych vinárňach a rodinných reštauráciách v Benátkach si však svoj popoludňajší Spritz vychutnávajú inak. Najväčší podiel má biele víno, ktoré je doplnené o Aperol alebo Campari a na záver troškou prosecca. Servíruje sa štandardne v tumbler pohári bez stopky. A to je dôkazom toho, že predstavivosti, a to hlavne tej gurmánskej, sa medze nekladú. Vybrali sme pre vás zopár netradičných drinkov, ktoré sú svieže, ľahké a ako stvorené na letné dni:
St-Germain Spritz
St-Germain je bazový likér z francúzskej oblasti Dijon, ktorý sa vám v spojení s nezbednými bublinkami prossecca a sódy roztancuje v ústach.
- 40 ml St-Germain
- 60 ml prosecca
- 60 ml sódy
- plátok citróna na dozdobenie
![St-Germain Spritz](https://www.mabo.sk/blog/wp-content/uploads/2022/07/3-1-1030x539.png)
Hugo Spritz
Ak vás láka St-Germain Spritz, Hugo bude ako let prvou triedou. V podstate ide o ten istý základ, akurát doplnený o lístky mäty. Ideálny pomocník, keď potrebujete schladiť!
- 40 ml St-Germain
- 60 ml prosecca
- 60 ml sódy
- pár lístkov mäty (pošúchať medzi prstami alebo potlačiť v pohári)
- plátok citróna na dozdobenie
![Hugo Spritz](https://www.mabo.sk/blog/wp-content/uploads/2022/07/4-1-1030x539.png)
Bicicletta Spritz
Príjemná obmena, kde namiesto šumivého vína použijeme to tiché. Najlepšie sú typicky Talianske odrody, ako napríklad Pinot Grigio.
- 40 ml Campari
- 40 ml Pinot Grigio
- 40 ml sódy
- plátok pomaranča na dozdobenie
![Bicicletta Spritz](https://www.mabo.sk/blog/wp-content/uploads/2022/07/8-1-1030x539.png)
Gin Spritz
Keď sa schyľuje k večeru a vy to chcete trošku rozprúdiť, vytiahnite gin. Spritz odporúčame podávať s ružovým grepom, ale skúšať môžete, čo vám jazýček ráči.
![Gin Spritz](https://www.mabo.sk/blog/wp-content/uploads/2022/07/7-1-1030x539.png)
Tradičný Spritzer
Máte chuť na absolútnu klasiku? Recept je tu asi zbytočný, veď striky si mixujeme už od nepamäti. Ale ako sa hovorí, opakovanie je matkou múdrosti.
- 100 ml bieleho vína (výborné sú ovocnejšie, kvetinovejšie a citrusovejšie odrody, ako napríklad Pinot Grigio alebo Muškát Moravský)
- 100 ml sódy
- plátok citróna na dozdobenie
![Tradičný Spritzer](https://www.mabo.sk/blog/wp-content/uploads/2022/07/5-1.png)