Spritzy

5 receptov na obľúbené Spritzy: Aperol, Hugo aj tradičný Spritzer 

Vedeli ste, že v Benátkach sa každý deň vypije viac ako 300 000 Spritzov? V roku 2019 bol dokonca kokteil Aperol Spritz najpredávanejším na svete. Na Slovensku nemôžeme zaostávať. Pozrite si naše recepty na 5 Spritzov, ktoré vás zaujmú kombináciou bazy či ginu.   

Vymysleli ho vojaci 

Hoci svieži nápoj vznikol na severe Talianska, názov má korene v úplne inom jazyku. História siaha až do konca 19. storočia, kedy boli Benátky súčasťou Rakúskeho cisárstva. Rakúski vojaci v tom čase radi popíjali miestne vína z oblasti Veneto v miestnych tavernách. Keďže ich jazýčky však boli zvyknuté na ľahšie pivo, víno si často riedili sódou v pomere jedna k jednej. Volali ich „spritzer“. 

Spritzer

Niekoľko rokov na to, konkrétne v 1919 v meste Padova, vymysleli bratia Luigi a Silvio Barbieri najpopulárnejší bitter, ktorý neskôr preslávil taliansku kokteilovú scénu – Aperol. Receptúra sa vraj nikdy nemenila a má obsahovať rebarboru, pomaranč, horec, kôru chinínovníka a zmes rôznych bylín. Neskôr, v období od roku 1950 začala talianska spoločnosť vo veľkom popíjať nový aperitív s názvom Aperol Spritz, a zvyšok príbehu už poznáte. 

Spritzy

Aperol Spritz o 3:2:1 

Najväčší boom však Spritzy zažili po roku 2000 a 2010. Davide Campari (okrem iných, aj majiteľ bitteru Aperol) vtedy začal vo veľkom komunikovať ideálny pomer ingrediencií v kokteiloch. Jeho recept na Aperol Spritz je jednoduchý a ľahko opakovateľný aj po niekoľkých pohároch. Recept vraví: 3 diely prosecca, 2 diely Aperolu, 1 diel sódy. Servírované v typickom goblet pohári na stopke, preliate cez ľad a dozdobené plátkom pomaranču. 

Aperol Spritz

V lokálnych vinárňach a rodinných reštauráciách v Benátkach si však svoj popoludňajší Spritz vychutnávajú inak. Najväčší podiel má biele víno, ktoré je doplnené o Aperol alebo Campari a na záver troškou prosecca. Servíruje sa štandardne v tumbler pohári bez stopky. A to je dôkazom toho, že predstavivosti, a to hlavne tej gurmánskej, sa medze nekladú. Vybrali sme pre vás zopár netradičných drinkov, ktoré sú svieže, ľahké a ako stvorené na letné dni: 

St-Germain Spritz 

St-Germain je bazový likér z francúzskej oblasti Dijon, ktorý sa vám v spojení s nezbednými bublinkami prossecca a sódy roztancuje v ústach.   

St-Germain Spritz 

Hugo Spritz 

Ak vás láka St-Germain Spritz, Hugo bude ako let prvou triedou. V podstate ide o ten istý základ, akurát doplnený o lístky mäty. Ideálny pomocník, keď potrebujete schladiť! 

  • 40 ml St-Germain 
  • 60 ml prosecca 
  • 60 ml sódy 
  • pár lístkov mäty (pošúchať medzi prstami alebo potlačiť v pohári) 
  • plátok citróna na dozdobenie 
Hugo Spritz 

Bicicletta Spritz 

Príjemná obmena, kde namiesto šumivého vína použijeme to tiché. Najlepšie sú typicky Talianske odrody, ako napríklad Pinot Grigio. 

Bicicletta Spritz 

Gin Spritz  

Keď sa schyľuje k večeru a vy to chcete trošku rozprúdiť, vytiahnite gin. Spritz odporúčame podávať s ružovým grepom, ale skúšať môžete, čo vám jazýček ráči. 

Gin Spritz  

Tradičný Spritzer 

Máte chuť na absolútnu klasiku? Recept je tu asi zbytočný, veď striky si mixujeme už od nepamäti. Ale ako sa hovorí, opakovanie je matkou múdrosti. 

  • 100 ml bieleho vína (výborné sú ovocnejšie, kvetinovejšie a citrusovejšie odrody, ako napríklad Pinot Grigio alebo Muškát Moravský
  • 100 ml sódy 
  • plátok citróna na dozdobenie