letné drinky

Top letné drinky podľa barmana: Spojenie alkoholu a zmrzliny vás dokonale schladí 

Omrzeli vás striky, Aperol či Mojito? Vybrali sme pre vás ľadové letné novinky, ktoré si zvládnete namiešať aj doma. Barman Matúš Kuchta z bratislavského Baudelaire Baru nám prezradil recepty na ich obľúbené drinky. 

Predtým, než sa pustíte do domáceho mixovania, zhrňme si pár základných vecí, ktoré by vám v bare nemali chýbať. Okrem nerezového šejkra, odmerky či mixéra myslite aj na dostatok ľadu a sväté duo všetkých kokteilov – simple sirup a cordial, ktoré si pripravíte podľa jednoduchého postupu. Všeobecne sa do letných drinkov najviac hodia gin alebo vodka, ktoré skvele dopĺňajú citrusy, čerstvé bylinky a ovocie. A teraz, ideme čarovať! 

Simple sirup 

Simple sirup, alebo obyčajný cukrový sirup, je základom mnohých miešaných nápojov. Je častokrát lepší ako cukor, pretože sa v studených drinkoch ľahšie rozpúšťa. Doma si ho vyrobíte zmiešaním bieleho alebo hnedého cukru a vody v pomere 1:1. Odporúčané množstvo je ½ kg cukru na ½ l vody. Zmes privedieme k varu a odstavíme. Po vychladnutí prelejeme do sklenenej fľaše a skladujeme v chlade. Takto pripravený simple sirup vydrží celé leto – a ak ho čírou náhodou celý nespotrebujete, tak až do vianočného punču. 

Simple sirup 

Limetkový cordial 

Cordialy sú ďalšou esenciálnou zložkou vo výbave každého domáceho barmana. Najobľúbenejšie sú citrónové alebo limetkové cordialy, pripraviť si však môžete aj uhorkový, zázvorový alebo jahodový. Na základný limetkový budeme potrebovať: ½ kg cukru, ½ l horúcej vody, 100 ml limetkovej šťavy, 100 ml čerstvej limetkovej kôry, 60 ml kyseliny citrónovej. Všetky prísady rozmixujeme a precedíme cez jemné sitko. Skladujeme v sklenenej fľaši v chladničke. 

Ice Cube 

V šejkri zmiešame vodku s cordialom a nalejeme do vychladeného pohára. Do nápoja vložíme nanuk, ktorý si vyrobíme zmiešaním malinového pyré a simple sirupu podľa chuti. Ak nemáte formy na nanuky, môžete použiť téglik od jogurtu a lyžičku, prípadne naplniť malinovou zmesou formičky na ľad. Zjete najskôr nanuk, alebo si necháte chute dokonale prepojiť? 

Ice Cube

Arctic Monkeys 

Takmer identickú dvojičku Ice Cube si mimoriadne vychutnajú milovníci sviežich citrusových tónov. Opäť zmiešame gin s cordialom a servírujeme v pohári s ponoreným nanukom. Nanuk vyrobíme rovnako ako malinový. Tento drink je zaujímavý tým, že každou sekundou chutí úplne inak, podľa toho, ako rýchlo sa nanuk topí. 

Arctic Monkeys 

Frozen Cosmopolitan 

Všetko spolu dôkladne rozmixujeme ponorným mixérom alebo v smoothie mixéri. Ľadovú zmes servírujeme do širokého pohára na stopke. Kokteil najlepšie chutí pri bazéne, na záhradke či na romantickom rande. Skúste ho pripraviť svojej polovičke a užite si spolu príjemný letný večer. 

Frozen Cosmopolitan 

Frozen Clover Club 

Podobne ako pri Frozen Cosmopolitane, aj tentokrát spolu všetky ingrediencie vymixujeme do ľadovej triešte. Servírujeme do širokého pohára na stopke a dozdobíme čerstvým ovocím alebo bylinkami. Drink vám bude chutiť po celý deň, keďže je ľahučký a ani na slniečku vám neudrie do hlavy.  

Frozen Clover Club 

Prosecco Sorbet 

  • 200 ml prosecco 
  • 1 kopček ovocného sorbetu 

Do širokého pohára na stopke vložíme kopček sviežeho sorbetu – lesné plody, malina, jahody alebo mango, a zalejeme vychladeným proseccom. Sorbet si môžete pripraviť aj doma, zo sezónneho ovocia. Je to v podstate zmrzlina z čistého rozmixovaného ovocia bez mlieka či smotany.  

Prosecco Sorbet 

Spojenie obľúbeného alkoholu, mrazivých sorbetov, ľadu či nanukov je dokonalou letnou kombináciou. Aj keď je príprava všetkých kokteilov jednoduchá a rýchla, občas sa človeku žiada len tak si vyložiť nohy a prísť na hotové. Ak ste dostali chuť na niektorý z dnešných drinkov, navštívte Baudelaire Bar v Bratislave, kde ich nájdete v aktuálnej letnej ponuke. Na zdravie!