najpredávanejšia whisky

Najpredávanejšia whiskey ako ideálna surovina na grilovanie? Objavujte chute s Jack Daniel’s

Značku Jack Daniel’s asi netreba nikomu špeciálne predstavovať. No počuli ste už o prepojení obľúbenej whiskey s grilovaním? BBQ špeciality s nápojom vyzretým v dubových sudoch k sebe totiž idú viac, ako by ste si na prvý pohľad mohli myslieť.

Ak o spojení obilného destilátu a grilovaného jedla počujete prvýkrát, určite vám odporúčame čítať ďalej. V článku sa dozviete niečo o histórii značky Jack Daniel’s a predstavíme si aj svetoznámu súťaž v grilovaní. Ako bonus vám ukážeme pár šikovných receptov, ktoré potešia každého milovníka dobrého jedla a poháriku whiskey.

Za koreňmi najpredávanejšej whiskey

Príbeh povestného “Jacka” začína v americkom mestečku Lynchburg, nachádzajúceho sa na území amerického štátu Tennessee. Destilérka bola založená mužom menom Jasper Newton Daniel, známejšieho pod prezývkou “Jack”. Po skončení občianskej vojny vstúpil do platnosti zákon, podľa ktorého každá destilérka musela byť registrovaná. Značka Jack Daniel’s sa tak v roku 1866 stala prvou registrovanou destilérkou whiskey v Spojených štátoch.

Ešte väčšou zaujímavosťou však je, že v meste Lynchburg je stále platný prohibičný zákon. Mimo brán destilérky by ste akýkoľvek alkoholický nápoj hľadali márne. Zamknuté tiež zostáva výrobné tajomstvo. Vieme však, že whiskey Jack Daniel’s je vyrobená z kukurice, jačmeňa, žita a pramenitej vody z vápencovej jaskyne. Jej špecifikom je prekvapkávanie cez trojmetrovú vrstvu dreveného uhlia z javora a následné uloženie do sudov z bieleho amerického dubu.

A aj keď konečný produkt spĺňa všetky špecifikácie na klasifikáciu ako bourbon, na trhu je predávaný ako americká whiskey. Už niekoľko rokov po sebe vedie rebríčkom najpredávanejších whiskey na svete. V roku 2019 sa predalo až 13,4 milióna prepraviek.

Jack Daniel’s

Magická sedmička ako tajomný mýtus

Najoblúbenejšou verziou je takzvaný Black Label, známejší pod ľudovým označením “Old No. 7”. Jedná sa o pôvodnú receptúru uloženú do povestnej hranatej fľaše s čiernou etiketou. Zvláštnosťou je, že nikto nikdy presne nezistil, čo číslo 7 naozaj znamená. Hovorí sa o Jackovom šťastnom čísle, počte jeho mileniek, ale aj o čísle vlaku, ktorým boli prevážané jeho sudy. Pri jeho popíjaní je preto iba na vás, ktorej verzii sa rozhodnete uveriť.

Počas rokov Jack Daniel’s uviedol na trh aj ďalšie varianty obľúbeného nápoja. S grilovaním sa priamo spája ohnivý Jack Daniel’s Fire s nádychom pálivej škorice. Slanú chuť na ohni pripraveného mäsa príjemne vyváži tiež sladší Jack Daniel’s Honey. Počas letných mesiacov vás osvieži jablko s vôňou vanilky v Jack Daniel’s Apple. Pre milovníkov pikantnosti je tu, naopak, Jack Daniel’s Rye. A ak patríte k tým najnáročnejším, vaše požiadavky zaručene uspokojí jeden z dvojice Gentleman Jack, alebo Jack Daniel’s Single Barrel.

Grilovanie a dobrá whiskey patria k sebe

Tento fakt okrem iného potvrdzuje aj každoročne organizovaná súťaž (nielen) v grilovaní, nazývaná “The History of The Jack Daniel’s Invitational”. História siaha až do roku 1989 a súťaž sa uskutočňuje blízko Lynchburgu v Tennessee. Podujatie sa v Amerike teší obrovskej obľube a “The Individual Grand Champion”, ako je najlepší grilmajster nazývaný, si domov okrem slávy odnáša aj šek na 10 000 amerických dolárov.

Nie je to však iba o súťažení, tento deň predstavuje v prvom rade spojenie skvelého grilovaného jedla, kvalitnej whiskey a dobrej zábavy. Pre tých, ktorí si radi pripijú pohárikom ohnivej vody, je tu možnosť návštevy destilérky Jack Daniel’s, ktorá sa nachádza neďaleko. Ku ktorej skupinke by ste sa pridali vy? Stojíte radšej za grilom, alebo si atmosféru vychutnávate ako hosť s plným tanierom a drinkom v ruke?

Grilovanie

Svetové chute aj u vás doma

Pre zážitok z fenomenálnej grilovačky však nemusíte cestovať až do ďalekej Ameriky. Pochúťky okorenené whiskey si môžete vyčarovať aj na vašej záhrade, terase alebo v kuchyni. Ktorý z nasledovných receptov sa vám zapáči?

Jack Hot Wings – pálivé krídelká

Budete potrebovať: 

  • Kuracie krídla (ľubovoľné, môžete použiť aj celé kura)
  • Grilovacia soľ „DRY COUNTY DRY RUB“ (nájdete v špecializovaných obchodoch, prípadne použite ľubovoľnú grilovaciu zmes)

 
Whiskey omáčka: 

Postup: Mäso obaľte v grilovacej soli a nechajte cez noc v chladničke – čím dlhšie, tým lepšie. Následne grilujte krídla na miernom ohni, prípadne ich pripravte v rúre. Medzitým všetky ingrediencie na omáčku zmiešajte v panvici a priveďte k varu. Do hotovej omáčky vložte grilované kuracie krídla. Tento recept je v Lynchburgu jedným z najklasickejších a najjednoduchších.

grilovanie

Jackov dip z modrého syra

Budete potrebovať:

  • 1 šálka majonézy
  • ½ šálky kyslej smotany
  • 1 šálka nadrobeného syra s modrou plesňou
  • ¼ kávovej lyžičky cesnaku v prášku
  • 1 kávová lyžička Worčesterovej omáčky
  • 2 lyžiceJack Daniel’s Tennessee whiskey 
  • Pálivá papriková omáčka na dochutenie

Postup: Všetky suroviny spolu poriadne vymiešajte. Hotovo. Stačí už len skladovať v chlade a užiť si každé sústo.

Drink Jack & Ginger 

Na jeden drink budete potrebovať:

  • 4 cl Jack Daniel’s Tennessee
  • 10 cl zázvorovej limonády alebo zázvorového piva

Postup: Zmiešajte, pridajte ľad a začnite vychutnávať. Také jednoduché!