Champagne Day

Poznáte Champagne Day? Konečne poriadny sviatok pre milovníkov bubliniek

Bublinky, stopkaté poháre, ich cinkanie o seba, a ešte raz bublinky. Milovníkov šampanského a príležitostí, ktoré sa s vystreľovaním korku spájajú, je medzi nami stále viac. Tomu nasvedčuje aj fakt, že šampanské má vo svete vyhradený svoj špeciálny sviatok. Počuli ste už o Champagne Day?

Nápoj taký dobrý, že dostal sviatok

História osláv Champagne Day siaha do roku 2009, kedy sa udalosť uskutočnila prvý raz. Tipnete si, kde sa myšlienka zrodila? Šampanské je rýdzo francúzska záležitosť, takže by to nemuselo byť vôbec náročné. Nenechajte sa však nachytať! Nápad pochádza, paradoxne, zo slnečnej Kalifornie. Verní fanúšikovia bubliniek sú, zdá sa, aj za Veľkou mlákou – a nie je ich vôbec málo.

S myšlienkou prišiel americký blogger a someliér Chris Oggenfuss. Podujatie sa počas rokov stalo tak obľúbeným, že sa k jeho oslavám pridáva čoraz viac ľudí. Dnes ho môžeme považovať za oficiálny sviatok šumivého moku. Všetky informácie o evente sú uvedené na oficiálnom webe Champagne Day, kde si okrem iného viete pozrieť, v akých prevádzkach vo vašom okolí je tento výnimočný deň oslavovaný.

Champagne Day

Oslavujte v bare alebo u seba doma

Champagne Day nemá jedno miesto konania a organizuje sa po celom svete. Vinárne, reštaurácie, hotely či bary sa jednoducho zapoja tak, že na webe vytvoria vlastné podujatie. Event sa koná vždy v posledný októbrový piatok. Tento rok Champagne Day pripadá na 22. október. Nemáte vo svojom okolí žiadny podnik, ktorý sviatok oslavuje? Hold dobrému poháru šampanského vzdáte aj u seba doma.

Organizátori prišli so skvelým nápadom, vďaka ktorému vám stačí obklopiť sa spoločnosťou známych alebo rodiny a podeliť sa s oslavou Champagne Day s celým svetom. Stačí si zaobstarať fľašu kvalitného šampanského, odfotiť sa, fotku zdieľať na sociálnych sieťach a do popisu pridať hashtag #ChampagneDay. 

Champagne Day

Ako vybrať kvalitné šampanské?

V prvom rade je dôležité pochopiť rozdiel medzi pravým šampanským a inými druhmi šumivých vín. Šampanské pochádza z francúzskej vinárskej oblasti s chráneným označením pôvodu – Champagne. Vyrába sa špeciálnou metódou champenoise (šampunoaz), ktorá pozostáva z druhotnej fermentácie priamo vo fľaši. Na rozdiel od šumivých vín, ktoré sú dosycované, pri tomto procese vznikajú v originál šampanskom lahodné bublinky prirodzene. 

Z rôznych značiek a druhov si vyberiete aj v našom e-shope, je iba na vás, ktorú z fliaš zvolíte. Medzi najobľúbenejšie patrí napríklad Moët & Chandon Brut Impérial, prípadne sa nechajte očariť preslávenou žltou etiketou šampanského Veuve Clicquot Yellow Label. Ak chcete oslavovať vo veľkom štýle, siahnite po Dom Pérignon Vintage 2010.

Nazdravie priatelia, a užite si si príjemne strávený večer. Alebo pokojne aj celý deň!