Vianočné recepty s alkoholom: Koláč Peaky Blinders, ginový bochník aj tradičný vaječný likér
Každá rodina má svoje rokmi overené vianočné recepty. Ale čo tak pustiť tento rok opitého Izidora k vode a priniesť do kuchyne nový vietor? Ochutnajte čokoládový koláč Peaky Blinders, svieži limetkový bochník s ginom, ale aj tradičný “vajčák”, bez ktorého by spoločné vianočné pečenie nebolo to pravé orechové.
Zlaté pravidlo pečenia a varenia s alkoholom
Aj vy ste zvyknutí používať v kuchyni lacnejšie vína a tuzemáky? Túto chybu robí mnoho Slovákov a zrejme je pozostatkom našich tradícií. Základným pravidlom “opitých” receptov je používať taký alkohol, aký by ste si aj sami naliali. Nemusíte kupovať exkluzívne fľaše, ale myslite na to, že výsledné pochúťky budete predsa jesť. Samotný alkohol sa pri vysokých teplotách odparuje, všetky ostatné ingrediencie však zostávajú. Fľaše s nízkou cenou majú spravidla nekvalitný obsah plný konzervantov a pridaných umelých aróm.
Čokoládový koláč Peaky Blinders
Tento recept pochádza z Birminghamu, presne ako preslávený gang Peaky Blinders. Pripravte sa na chuťový kopanec čierneho korenia, kávy a ostrej írskej whiskey.
Budeme potrebovať:
- 12 PL masla
- 1 hrnček kakaa
- 1,5 hrnčeka silnej uvarenej kávy
- ⅕ hrnčeka írskej whiskey Peaky Blinder alebo Jameson
- 1,5 hrnčeka cukru
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 1,5 PL kypriaceho prášku
- ¾ ČL soli
- ¼ ČL čierneho korenia
- 2 ks pomletých klinčekov
- 3 vajíčka
- 2 ČL vanilkového extraktu
Postup:
V hrnci na miernom plameni zmiešame maslo, whiskey, kávu a kakao. Miešame, kým sa maslo nerozpustí a ingrediencie nespoja. Necháme úplne vychladnúť, a potom pridáme vajíčka, vanilkový extrakt, múku, kypriaci prášok, cukor, soľ, korenie a klinčeky.
Hotovú zmes vylejeme do okrúhlej formy, ktorú sme vytreli maslom a vysypali kakaom. Pečieme v predhriatej rúre pri 160 stupňoch Celzia asi hodinu. Podávame posypané kakaom alebo práškovým cukrom a s pohárikom whiskey.
Svieži limetkový bochník G&T
Milovníci “GéTéčka”, máme pre vás nový obľúbený vianočný dezert. Svojou sviežosťou pozdvihne sviatočnú náladu a hodí sa napríklad aj na raňajky.
Na cesto budeme potrebovať:
- ⅕ hrnčeka masla
- ¾ hrnčeka cukru
- 1,5 hrnčeka polohrubej múky
- 3 vajíčka
- Kôra z limetky (chemicky neošetrená)
- 2 PL tonicu
Na sirup budeme potrebovať:
- 4 PL cukru
- 2 PL Beefeater Ginu
- 2 PL tonicu
Na polevu budeme potrebovať:
- 1 hrnček práškového cukru
- 2 PL Beefeater Ginu
- 1 PL šťavy z limetky
Postup:
V miske zmiešame postupne všetky ingrediencie na cesto. Vylejeme maslom vymastenú formu na bochník (napríklad banánový chlieb) a dáme piecť do predhriatej rúry na 170 stupňov Celzia. Pečieme zhruba 45-50 minút, kým nie je povrch krásne zlatý.
Bochník ešte teplý vyberieme z formy a popicháme špáradlom alebo vidličkou. Polejeme sirupom, ktorý si pripravíme na panvici. Zmiešame cukor, gin a tonic, kým sa cukor nerozpustí a zmes nezhustne.
Kým bude koláč chladnúť a nasávať chute zo sirupu, pripravíme si polevu. V miske vymiešame práškový cukor, limetkovú šťavu a gin, kým nedosiahneme jemnú zamatovú konzistenciu. Akonáhle bochník vychladne, polejeme ho cukrovou polevou. Na vrch nastrúhame limetkovú kôru a poukladáme mesiačiky limetiek.
Tradičný vianočný vaječný likér
Viete si predstaviť vianočné pečenie bez vaječného likéru? Ani my nie. Nikdy nechýba na vianočnom večierku, ani štedrovečernom stole. Pripravte si ho podľa nášho receptu.
Budeme potrebovať:
- 500 ml sladeného kondenzovaného mlieka
- 1 ČL vanilkového extraktu alebo 1 vanilkový lusk
- 5 žĺtok
- 300 ml Karpatského Brandy alebo rumu Božkov Republica Reserva
Postup:
V hrnci zohrejeme na miernom plameni kondenzované mlieko a vanilkový lusk, alebo extrakt, a necháme vychladnúť. Ak sme použili lusk, vyberieme ho.
Do druhej misky si oddelíme žĺtka a nad vodným kúpeľom ich pomaly miešame metličkou, pričom prilievame kondenzované mlieko s vanilkou. Akonáhle sa nám ingrediencie prepoja a zmes zhustne, odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť.
Na záver prilejeme brandy alebo rum, prelejeme do fľaší a skladujeme v chladničke. Alebo ihneď vypijeme. Odporúčané množstvo je orientačné, pokojne sa riaďte vlastnými chuťovými bunkami!