Investovanie do alkoholu

Alkohol ako investičná príležitosť: Rekordná whisky sa predala za 2 milióny dolárov

Napadlo vám niekedy, že zbohatnúť môžete aj na alkohole? Predstavte si, že by ste tie stovky eur (alebo viac?), ktoré ste za posledné roky minuli na obľúbený mok, vedeli zúročiť. Podobne, ako pri nehnuteľnostiach, akciách, kryptomenách či zlate, aj nákupom kvalitnej fľaše dokážete zarobiť slušný balík. Investovanie do alkoholu však nie je pre každého a vyžaduje trpezlivosť. 

Alkohol ako investičná príležitosť

Ľudstvo je s alkoholom späté od počiatku vekov. Prvé zmienky o fermentovaných nápojoch pochádzajú už z mladšej doby kamennej. Rovnako biznis s alkoholom má dlhoročnú tradíciu a históriu. Zdaľeka pritom nepatrí medzi najrýchlejšie rastúce segmenty na akciovom trhu. Alkoholovému priemyslu dominuje niekoľko gigantov, ktorí sú pomalí, ale vytrvalí. 

Ak sa však chcete ponoriť do vôd luxusných fliaš a nevadí vám na hodnote trochu “posedieť”, investovanie do tekutého zlata môže byť pre vás to pravé. Rovnako je vhodné pre investorov, ktorí radi diverzifikujú svoje portfólio. Peniaze môžete zhodnotiť dvoma najčastejšími spôsobmi. Nákupom akcií, alebo nákupom, držaním a predajom limitovaných a vintage fliaš. Poďme sa spolu pozrieť na ich rozdiely.

Investovanie do alkoholu

Na trhu hriešnych akcií

Chcete vlastniť zopár hriešnych akcií? Tak sa totiž familiárne nazývajú akcie spoločností, ktoré predávajú alkohol. S hriešnymi akciami sa však môžeme stretnúť aj pri akciách spoločností z tabakového, gamblingového, marihuanového či sex priemyslu. A človek je raz taký, že čokoľvek zakázané či hriešne ho láka. Paradoxne, investícia do alko-akcií je prakticky úplne rovnaká, ako tá do akcií iných značiek či spoločností.

Najskôr si zvolíte spoločnosť, do ktorej chcete investovať. Na poli alkoholu je veľkých hráčov hneď niekoľko. Najsilnejším je LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton, ktorý vlastní značky, ako Moët Chandon, Hennessy, Dom Pérignon a ďalšie. Potom poznáme napríklad Diageo (Johnnie Walker, Smirnoff, Tanqueray) alebo Pernod Ricard (Absolut, Beefeater, Chivas Regal či Jameson). Následne si zvolíte platformu, cez ktorú budete akcie nakupovať, zaregistrujete sa a uskutočníte transakciu vo vami zvolenej výške.

Nákup exkluzívnych fliaš

Druhou najčastejšou možnosťou je nákup, skladovanie a predaj konkrétnych fliaš. Investovať môžete do vína, šampanského, vodky, rumu, koňaku či tequily. Trhu však bezkonkurenčne panuje whisky. Výhodou je, že skladovaním nedozrieva. Úplne naopak je to pri víne, ktorého chuťový profil sa zretím vo fľaši mení – ako k lepšiemu, tak aj k zásadne horšiemu výsledku. Kupovať môžete rovno hodnotné vintage kúsky, alebo nové limitované edície. 

Keď je fľaša časom dostatočne zhodnotená, nasleduje predaj. Ten sa uskutočňuje najčastejšie na aukciách, kde sa stretávajú zberatelia a obchodníci z celého sveta. Podľa investičného portálu WhiskyInvestDirect viete na 8-ročnej škótskej whisky zarobiť až 15,4 % ročne. Dáta vychádzajú z priemeru historických výnosov obdobia 2011-2020 a za predpokladu, že whisky bola kúpená nová. Pre lepšiu predstavu, medziročný nárast cien bytov na Slovensku bol pre rok 2021 niekde na úrovni 18 %.

Investovanie do alkoholu

Najdrahšie vydražené fľaše whisky

Len donedávna bola najdrahšie vydraženou fľašou whisky Macallan Fine and Rare 60 Year Old. Predala sa v roku 2019 za rekordných 1,9 milióna dolárov v Sotheby’s v Londýne. Považuje sa za prvú zo série Macallan Fine and Rare – kolekcie 57 ročníkov jednosladových whisky vyrobených v liehovare počas ôsmich desaťročí. Dodnes zostáva najžiadanejšou kolekciou whisky.

Osobitnú zmienku si však zaslúži aj spoločnosť Craft Irish Whiskey Co., ktorá na Deň svätého Patrika v tomto roku prekonala všetky rekordy. Limitovaná kolekcia Emerald Isle v spolupráci s Fabergé sa predala za neuveriteľné 2 milióny dolárov. Hoci je z technického hľadiska najdrahšou whisky, nemôže si nárokovať úplné vlastníctvo titulu. Veľkú časť hodnoty totiž tvoria zlaté, smaragdové a zafírové dekorácie. 

Sada obsahuje nie jednu, ale hneď dve fľaše Craft Irish Whiskey Co’s Emerald Isle. Vzácna 30-ročná whisky je najstaršou trojnásobne destilovanou írskou single malt, ktorá existuje. Kolekcia Emerald Isle je inšpirované siedmimi divmi Írska, a preto vzniklo len sedem exkluzívnych sád. Očakáva sa, že zvyšných šesť súprav sa dostane do predaja v budúcom roku.

Zlaté pravidlá investovania do whisky

Znie to krásne, však? Lepší nápad asi bude kúpiť kartón whisky, ako ďalší byt za šialenú cenu. Také jednoduché to ale nebude. Trh s alkoholom rovnako podlieha krízam, externým vplyvom a neistote. Podľa Matthewa Fergussona-Stewarta, bývalého niekoľkoročného ambasádora značky Glenfiddich, by ste mali dodržať niekoľko zásad:

  1. Poznajte svoju whisky. Existujú falošné produkty, od originálnych fliaš naplnených iným typom nápoja až po falošné etikety a vymyslené značky. Znalosť odvetvia vám pomôže minimalizovať riziko zlého nákupu.
  2. Skladujte svoje fľaše správnym spôsobom. Whisky držíme vždy vzpriamenú a korkom hore. Inak by mohlo dôjsť k znehodnoteniu korku, ale aj samotného obsahu, ktorý by mohol taktiež vytiecť.
  3. Majte plán. Pokiaľ nepredáte, nič nezarobíte. Investiční žraloci a zberatelia whisky svoj trh dobre poznajú a je možné, že za fľašu prehnanú sumu nezaplatia. Za zváženie stoja fondy alebo investovanie do fliaš, ktoré kupujú aj luxusnejšie bary či reštaurácie.
  4. Milujte whisky. A myslite pozitívne. Ak sa aj niečo pokazí a obchod nevyjde, na konci dňa máte stále kvalitnú fľašu, ktorej obsah si môžete vychutnať. 

A posledná rada je veru na nezaplatenie. V biznise ide v podstate vždy len o jediné. Aby bola situácia win-win! Alebo čin-čin?

Investovanie do alkoholu