gin

V malých dávkach lieči a vo veľkých uzdravuje

Všetko začal ešte v roku 1650 Profesor Franciscus Sylvius. V holandskom meste Leiden namiešal tento pán, vzdelaný v medicínskej oblasti, borievkovú medicínu. Tento moment si história pamätá ako dátum označujúci vznik nápoja, ktorý dnes poznáme ako gin. Diuretikum na zmiernenie urologických ťažkostí, ktoré predpisoval Profesor Sylviu predstavovala žitná pálenka, namacerovaná s bobuľami borievky, koriandrom a puškvorcom. Zmes sa nazývala Genever, odvodené z francúzskeho slova genevriér – borievka. Neskôr, konkrétne o 350 rokov sa gin stal jedným z najobľúbenejších destilátov na svete.

Genever sa zmenil na gin

O spopularizovanie sa postaral ešte v 17.storočí Viliam III. Oranžský, ktorého anglický protestanti pozvali, keďže nesúhlasili s ich katolíckym kráľom. Do Devonshire neprišiel sám. Mal so sebou bohatú zásobu borievkového destilátu. V roku 1689 bol spoločne so svojou manželkou Máriou korunovaný a okamžite eliminoval import francúzskeho brandy. Nahradil ho svojím obľúbeným geneverom, ktorý sa zároveň začal vyrábať v Londýne. Genever sa zmenil na gin a každý Angličan získal právo vyrábať ten vlastný, bez licencie. Gin sa začal šíriť do anglických kolónií a londýnski liehovarníci postupne prispôsobovali receptúru holandského genever svojim preferenciám. Pridávala sa pomarančová kôra, kardamon a tajné zloženie byliniek. Odlišná výroba a chuť priviedla na svet London Dry Gin. Napriek názvu, aj keď ten napovedá opak, sa nemusí vyrábať len v Londýne.

Gin vs Borovička

V našich zemepisných šírkach sa zvykne gin prirovnávať k borovičke. Tá svojou chuťou môže skutočne gin pripomínať, no líšia sa vo svojej výrobe. Borovička obsahuje aj borievkový destilát, v prípade ginu ide o obilný destilát, ktorý sa neskôr obohacuje o borievkovú arómu a ďalšie rastlinné zložky a exotické koreniny.

Gin stále tvorí neodmysliteľnú súčasť každého baru, aj toho doma. Je veľmi populárny v mixológií, dobre sa kombinuje s exotickými chuťami. Milovníci ginu ho ale najradšej vychutnávajú s plátkom citróna alebo ľadom. Posolstvo ginu, v malých dávkach lieči a vo veľkých uzdravuje, sa traduje ešte aj dnes.