Pozitívne účinky alkoholu

Pozitívne účinky alkoholu? Áno, existujú.

Rozbíjať sa každý víkend asi nie je najlepšia vec pre vaše fyzické a mentálne zdravie. Ale striedme pitie alkoholu v rozumných dávkach môže priniesť niekoľko zdravotných benefitov. Tie samozrejme záležia aj od individuálnych predispozícií človeka.

Slovníky definujú striedme pitie alkoholu ako jeden drink denne pre ženy a najviac dva drinky pre mužov. Pod drinkom si predstavte pohár vína, pol deci tvrdého alkoholu alebo veľké pivo. Táto definícia sa nedá vyložiť spôsobom: keď som tri dni nepil, tak na štvrtý si môžem dať tri krát toľko 🙂

Zovšadiaľ sme už miliónkrát počuli o tom, aké zlé pitie alkoholu je. Navzdory tomu si teraz môžeme povedať o výhodách a jeho svetlejších stránkach. Tu je sedem základných benefitov striedmeho požívania produktu prírodnej fermentácie.

Pozitívne účinky alkoholu

Znižuje riziko kardiovaskulárnych problémov

Vedci na Harvardskej univerzite zistili, že striedme pitie alkoholu zvyšuje hladinu vysoko koncentrovaného lipoproteínu (HDL) alebo inak povedané „dobrého cholesterolu“. A vyššia hladina HDL  znamená väčšiu odolnosť voči srdcovým chorobám. Striedma konzumácia alkoholu je taktiež spojená s výhodami vplývajúcimi na inzulínovú precitlivenosť a zrážanie krvi… Malé množstvá zabraňujú vzniku zrazenín, ktoré môžu zablokovať tepny v  srdci, krku alebo mozgu, čo býva príčinou mnohých srdcových a mozgových príhod. Tieto zistenia sú rovnako aplikovateľné pre mužov a ženy.

Môže predĺžiť váš život

Príležitostné pitie môže pridať zopár rokov života navyše. Jedna univerzitná štúdia hovorí, že pitie jedného alebo dvoch pohárikov vína denne môže znížiť riziko úmrtia na choroby až o 18 percent. Malé množstvá, najlepšie počas jedla, sa javia ako správna cesta k predĺženiu zdravého života. Takúto filozofiu odjakživa žijú v stredomorí, kde alkohol – špeciálne víno, nikdy nechýba pri dobrom obede alebo večeri. Dôležité však je, aby zvyšok dňa ostal nealkoholický 😉

Pozitívne účinky alkoholu

Môže zlepšiť vaše libido

Navzdory všeobecnej mienke, že alkohol znižuje sexuálnu výkonnosť a chtivosť, sa objavili nové štúdie, ktoré hovoria, že striedme pitie môže zabrániť vzniku erektilnej dysfunkcie, rovnako ako červené víno môže predísť infarktu. Šanca získania dysfunkcie klesá až o 30 percent u tých, ktorí pravidelne požívajú alkohol v malých množstvách. Pri nekontrolovanom pití alkoholu vo väčších množstvách hrozí naopak impotencia.

Pomáha predchádzať obyčajnému nachladnutiu

Zatiaľ čo fajčenie a nadmerná konzumácia alkoholu vedie k zvýšenej náchylnosti ochorenia na nádchu, tak striedme pitie vedie k zníženiu prípadov nachladnutia u nefajčiarov. Španielski vedci zistili, že 14 pohárov vína za týždeň (2 denne), špeciálne červeného vína, znižuje riziko nádchy až o 60 percent. Prisudzujú to najmä antioxidantom, ktoré víno a iné druhy alkoholu obsahujú.

Pozitívne účinky alkoholu

Znižuje riziko vytvorenia demencie

Štúdia z roku 1977, ktorá v sebe zahŕňala až 365 000 účastníkov, ukázala že tí, ktorí pijú alkohol striedmo majú až o 23 percent nižšiu šancu dostať Alzheimera a iné formy demencie. Alkohol v malých množstvách spružňuje bunky a robí ich odolnejšími voči vplyvom, ktoré vedú k vzniku demencie. Štúdia sa končí záverom, že neodporúča abstinentom kvôli tomu začať piť, ale ten kto už alkohol konzumuje, nech tak robí v malých množstvách a bude mu to len na prospech.

Znižuje riziko žlčových kameňov

Opäť sme pri pití jedného alebo dvoch pohárikov alkoholu denne a ako je už spomenuté v nadpise, tak takéto množstvo znižuje riziko vzniku žlčových kameňov až o 35 percent.

Pozitívne účinky alkoholu

Znižuje šancu dostať cukrovku

Iná holandská štúdia hovorí, že zdraví dospelí jedinci, ktorí pijú alkohol v striedmych množstvách, majú nižšiu šancu dostať jednu z dvoch typov cukrovky. Výsledky skúmania ukazujú, že správna konzumácia alkoholu môže zohrávať dôležitú úlohu v zdravom životnom štýle a pomôcť tak zredukovať šance vybudovať si niektorý druh cukrovky.

Bonus na záver

My tiež odporúčame požívať alkohol s rozumom a v zdravých dávkach, pretože len tak si ho naozaj viete vychutnať. Keď sme už pri tom vychutnávaní, tak nezabudnite navštíviť náš eshop, kde máme pre Vás prichystané naozaj kvalitné kúsky alkoholu za bezkonkurenčné ceny. Navyše Vaše zdravie môže byť blahodárne ovplyvnené už do jednej hodiny od objednania, ak urobíte vyzdvihnutie osobne alebo do 24 hodín, ak to necháte na kuriéra.