Moët & Chandon

Moët & Chandon – Viac ako 250 rokov histórie…

História Moët & Chandon znamená viac ako 250 rokov rodinnej tradície. Je to príbeh firmy, ktorá si schopnosťou a vášňou pre výrobu vína získala jedinečnú povesť a dnes má prestíž vedúceho výrobcu šampanského na celom svete.

Počiatky Moët & Chandon

Všetko začalo Claudeom Moëtom, ktorý sa narodil v roku 1683 ako potomok starej rodiny usídlenej v kraji Champagne, povýšenej do šľachtického stavu Karolom VII. v roku 1446. V roku 1743 založil kupec a obchodník Claude Moët vlastný podnik. Ten neskôr prevzal jeho syn Claude-Louis-Nicolas (1719-1792), a ešte neskôr vnuk a priekopník Jean-Rémy Moët (1758-1841). V dobe zúriacich napoleónskych vojen Jean-Rémy cestoval po svete a otvoril prvé európske trhy. A obchodná expanzia rodinného podniku mohla začať. V roku 1814 keď Prusi a kozáci drancovali pivnice v Epernay, Jean-Rémy Moët prorocky vyhlásil: „Vojaci, ktorí ma dnes ničia, budú zajtra mojím šťastím! Chcem z týchto, ktorí pijú moje víno, urobiť obchodných zástupcov, ktorí budú široko ďaleko hlásať chválu na môj tovar!“

V roku 1832 predal Jean-Rémy podnik následníkom, t.j. synovi Victorovi Moetovi a zaťovi, ktorým bol Prierre-Gabriel Chandon. Práve zať Jean-Rémyho, Pierre-Gabriel Chandon, začal s rekonštrukciou starobylého benediktínskeho opátstva v Hautvillers v blízkosti Epernay, kde žil a pracoval slávny správca a mních Dom Pierre Pérignon. Aby spojenie predurčené pre skvelú budúcnosť v celosvetovom merítku spečatili, premenovali firmu na Moët & Chandon…

Moët & Chandon

Avšak históriu Moët & Chandon, rovnako ako dejiny celého regiónu Champagne, modelujú historické udalosti a prírodné nešťastie. V roku 1890 fyloxéra (révokaz) ničivo spustošila vinice v oblasti Champagne. Raoul Chandon de Briailles (1850-1908) okamžite prišiel na pomoc a zaviedol techniku štepenia výhonkov na odolné americké rastliny. Ide o techniku stále používanú vo viniciach celého sveta. „Fort Chabrol“ je názov laboratória, kde sa vykonával rozsiahly výskum tohto experimentu vinárstva. Zároveň sa v ňom podarilo vyvinúť celú radu inovačných riešení.

button (1)

Distribúcia a súčasnosť Moët & Chandon

Vojnové roky 1914-1918 znamenali ďalšie ťažké obdobie pre vinice Champagne, pretože vývoz do Nemecka, Belgicka a Ruska značne poklesol. Cez Atlantický oceán potom dorazili dôsledky pádu na burze cenných papierov v roku 1929 a obdobia prohibície v USA. Až v roku 1933 sa znovu objavili na scéne bublinky šampanského, aby dodali iskru prominentným americkým oslavám.

V roku 1936 Robert-Jean de Vogüé úspešne uviedol na trh prvé prestížne cuvée (prvotriedne víno jedného druhu, ktoré sa kvasilo v jednej kadi), Dom Pérignon a ročník zberu 1921 dobil Ameriku. V roku 1945, v dobe keď sa svet zotavoval z ničivej 2.svetovej vojny, Robert-Jean de Vogüé položil základy celkovej obchodnej organizácie Moët & Chandon, vrátane pobočiek a obchodných zástupcov.

Moët & Chandon

Od 50tych rokov 20teho storočia podnik zažíva nepretržitý rast. V súčasnej dobe sa každú druhú sekundu na niektorom mieste sveta otvára fľaša Moët & Chandon!

Od roku 1987 sa meno Moët & Chandon spája s LVMH Group (Moët-Hennessy Louis Vuitton), vedúcou firmou v oblasti luxusných výrobkov na svete.

Po viac ako 250 rokov Moët & Chandon rozpráva príbeh kraja Champagne a veľkých osobností, ktoré vďaka svojmu tvorivému obchodnému a poľnohospodárskemu talentu zaistili jeho svetové uznanie.

Tajomstvo vínnych pivníc a plynutie času

Cinkot fliaš je vystriedaný zvonením ochutnávkových pohárov. Základové vína opúšťajú kvasné kade a dochádza k starostlivej tvorbe zmesí. Vzácne víno sa potom plní do fliaš a ukladá do pivníc, aby sa behom času premenilo na šampanské.

vínna pivnica

Pivničné dozrievanie hrá podstatnú úlohu v dodaní charakteristických vlastností a ľahkosti šampanskému vínu, pričom harmóniu získanú pri tvorbe zmesi privádza do dokonalosti. Tu, v nádhere a tichu pivníc v neustále chladných a vlhkých podmienkach, sa vytvára šampanské Moët & Chandon.

Víno pomaly starne a zreje uprostred pivníc vybudovaných pred viac ako 250 rokmi. Je to miesto, kde víno získava svoju kultivovanú šumivosť a aromatickú celistvosť. Dozrievanie v pivniciach dáva šampanskému oslnivo trblietavý charakter; 3 roky pre nearchívny brut a 4-5 rokov pre archívne šampanské vína. Po vyzretí sa fľaša umiestni na drevené pupitres (pulty); hrdlá fliaš smerujú mierne k zemi a remueurs potom fľašami expertne otáčajú. Táto úloha vyžaduje nekonečnú zručnosť a trpezlivosť, pretože remueurs musia rýchlo otočiť každú fľašu každý deň počas doby piatich až šiestich týždňov.

button (1)

Sediment postupne zostupuje k hrdlu fľaše, ktorá sa potom postupným pohybom zdvíha do takmer vertikálnej polohy. Hrdlá fliaš sa potom ponoria do ľadovo chladného žľabu. Ľad tvaruje a chytá sediment, ktorý sa vylúči prirodzeným tlakom, keď sa fľaše pred zazátkovaním otvoria.

Dosage je prídavok malého množstva cukru a kvasiniek, ktoré dávajú finálnemu cuvée dokonalosť. Množstvo cukru v liqueur de dosage určuje povahu vína od najsuchšieho brut k sladším typom demisec. Prírodná korková zátka má za účel víno chrániť a na fľaši ju drží silná drôtená mriežka. O tri mesiace neskôr sa na fľaše pridajú etikety a sú pripravené na to, aby ich mohol vychutnať ten, kto ich otvorí a bude piť.