Metaxa

Metaxa – Ide o chuť!

Juhoafričan Hein Wagner je nevidiaci od narodenia. Život sa s ním nemaznal a so svojim osudom sa musel zmieriť veľmi rýchlo. Rodičia ho už v detstve poslali do školy pre nevidiacich, ďaleko od domova. Hodili ho takpovediac do vody a musel sa naučiť plávať. A zároveň vnímať svet nie svojimi očami, ale inak. Ďalšími zmyslami, ktoré využíva viac ako ostatní. Čím ho ale zaujala Metaxa?

Hein prišiel do Bratislavy a na Slovensko vôbec po prvýkrát. Priviedlo ho sem natáčanie reklamy pre značku Metaxa. V tejto súvislosti nás prirodzene zaujímalo, aké nápoje tento sympatický muž obľubuje. Vzhľadom na svoju dobrodružnú povahu a množstvo outdoorových aktivít pije alkohol len príležitostne. Zato si viac potrpí na jeho kvalitu. Ako správny patriot má rád najmä výborné juhoafrické vína, poteší ho však aj dobré brandy. Metaxu pred príchodom do Bratislavy nikdy nepil. Prvýkrát ju otestoval až v čase, keď natáčal reklamný spot pre túto, na Slovensku veľmi obľúbenú značku kvalitného alkoholu.

Bratislava

Zapája iné zmysly

Ako nevidiaci sa pochopiteľne nemôže spoliehať na svoj zrak, nemôže teda vidieť obal, či farbu akéhokoľvek produktu, ktorý skúma. Spoliehať sa tak musí najmä na čuch a chuť. „Veľmi sa spolieham na svoj čuch. Vôňa mi dokáže o človeku veľa napovedať,“ hovorí hlavná postava slovenskej reklamy na Metaxu. A nielen o človeku, ale aj o veciach. „Keď idem okolo obchodu a zacítim jeho vôňu, viem povedať, o aký obchod ide. Každý vonia inak. A niektoré značky s oblečením voňajú inak, ako ostatné,“ tvrdí nevidiaci herec. Podobne je to aj s jedlom, alebo nápojmi. Aj preto dokáže oceniť kvalitu. „Z vecí okolo seba dokážem vyčítať oveľa viac ako ostatní, pretože musím,“ vysvetľuje Wagner. A čo povedal na dvanásťročnú Metaxu? O všetkom vypovedal už jeho úsmev. „Keď som pričuchol k dvanásťhviezdičkovej Metaxe, hneď som vedel, že mi bude chutiť. V Bratislave som ju pil prvýkrát a dnes už viem, že to nebolo naposledy. Je to veľmi lahodný nápoj, ktorý si rád vychutnám vo vhodnej chvíli či už s priateľmi, alebo doma s mojou partnerkou. Napríklad už počas blížiacich sa Vianoc,“ priznáva Hein.

Hviezdy hovoria za všetko

O tom, že je táto Metaxa „princeznou“ hneď s dvanástimi hviezdami, ktoré tiež vypovedajú o jej kvalite, niet pochýb. Ako exkluzívny produkt je totiž špeciálne miešaná Metaxa Mastrom Costasom Raptisom. Ten ju vytvoril ako poctu zakladateľovi značky. Metaxa 12* obsahuje vzácne vínne destiláty, pomaly zrejúce v sudoch z francúzskeho limousinského dubu a vynikajúce muškátové vína, vyrábané z viniča, ktorý zreje výhradne na gréckom ostrove Samos, v Egejskom mori. Hrozno tu dozrieva na malých terasovitých viniciach s dostatkom slnečných lúčov a oberá sa len ručne. Poslednou bodkou v tejto zmesi je tajný buket májových ruží a stredomorských bylín. Kombinácia týchto všetkých ingrediencií, zahalená rúškom tajomstva, napokon vytvára jedinečný nápoj, ktorý sa radí medzi špičkové produkty z radu Metaxa Stars.

hrozno

Kto je Hein Wagner

Narodil sa v roku 1972 v Juhoafrickej republike. Ako 5-ročného ho rodičia poslali do internátnej školy pre nevidiacich, stovky kilometrov od domova. Vtedy toto rozhodnutie rodičov nechápal, dnes ho považuje za jednu z najlepších vecí, ktoré mohli urobiť, aby ho pripravili na skutočný svet. Rebelská povaha a zmysel pre dobrodružstvo ho priviedli k rôznym extrémnym aktivitám – absolvoval jachtárske preteky z Kapského Mesta do Rio De Janeira, je držiteľom rekordu najrýchlejšej jazdy autom ako nevidiaci (320 km/h), bežal ultramaratón i maratón na Antarktíde, absolvoval súťaž Iron Man, či niekoľkodňové preteky horských bicyklov Absa Cape Epic. Aj vďaka nim si prešiel cestou sebapoznávania a v slepote objavil, podľa vlastných slov, jeden z najväčších darov, aký mohol dostať. So svojim životným príbehom a vôľou prekonávať prekážky sa rozhodol podeliť a v roku 2004 sa stal motivačným spíkrom. Jeho humor a optimistický prístup k všetkému v živote motivuje ľudí prekonávať samých seba a dáva im nádej, že vďaka pevnej vôli dokážu takmer všetko.

METAXA 12* Slovákom skutočne chutí

Metaxa je na Slovensku veľmi obľúbená. Za všetko hovoria čísla. V jej spotrebe na hlavu sa radíme medzi svetovú špičku, v celosvetovom meradle sme tretí. Ešte lepšie sme na tom v spotrebe Metaxy s dvanástimi hviezdičkami, tu sme dokonca svetoví lídri.

V posledných rokoch sledujeme na Slovensku zaujímavý trend. Spotreba alkoholu z domácej proveniencie stagnuje, či do konca mierne klesá, alkohol z dovozu naopak zaznamenáva prudký nárast a teší sa veľkej obľube, najmä u mladej a strednej generácie. Podľa aktuálnych údajov spoločnosti Rémy Cointreau je značka Metaxa druhou najpredávanejšou dovozovou liehovinou, hneď po nemenovanej značke vodky.

Prípitok

Ide práve o chuť

Metaxa 12* je zaradená do exkluzívneho portfólia tejto značky – Metaxa Stars. Jej kvalitu spoločnosť vyzdvihuje aj v novom reklamnom spote slovenskej produkcie, v ktorom účinkuje nevidiaci dobrodruh a motivačný spíker z Juhoafrickej republiky Hein Wagner. Vzhľadom na svoj hendikep sa musí viac spoliehať na svoje ďalšie zmysly – hmat, čuch a chuť, ktoré je nútený zapájať oveľa viac ako ostatní. A čo povedal na dvanásťročnú Metaxu? „Keď som pričuchol k dvanásťhviezdičkovej Metaxe, hneď som vedel, že mi bude chutiť. V Bratislave som ju pil prvýkrát a dnes už viem, že to nebolo naposledy. Je to veľmi lahodný nápoj, ktorý si rád vychutnám vo vhodnej chvíli či už s priateľmi, alebo doma s mojou partnerkou. Napríklad už počas blížiacich sa Vianoc,“ priznáva H. Wagner.

Hviezdy kvality

O tom, že je táto Metaxa „princeznou“ hneď s dvanástimi hviezdami, ktoré tiež vypovedajú o jej kvalite, niet pochýb. Ako exkluzívny produkt je totiž špeciálne miešaná Metaxa Mastrom Costasom Raptisom. Ten ju vytvoril ako poctu zakladateľovi značky. Metaxa 12* obsahuje vzácne vínne destiláty, pomaly zrejúce v sudoch z francúzskeho limousinského dubu a vynikajúce muškátové vína, vyrábané z viniča, ktorý zreje výhradne na gréckom ostrove Samos, v Egejskom mori. Hrozno tu dozrieva na malých terasovitých viniciach s dostatkom slnečných lúčov a oberá sa len ručne. Poslednou bodkou v tejto zmesi je tajný buket májových ruží a stredomorských bylín. Kombinácia týchto všetkých ingrediencií, zahalená rúškom tajomstva, napokon vytvára jedinečný nápoj, ktorý sa radí medzi špičkové produkty značky Metaxa.

sud

Metaxa 12*

Farba – žiarivo jantárová, s bronzovými odleskami po krajoch

Aróma – živá, koncentrovaná a aromatická

Chuť – sušené kvetiny a striedavo sa objavujúce vybrané výrazné aromatické byliny; káva a čokoláda v kombinácii so sušenou slivkou a pomarančovou kôrou, svieža a zamatová, krásne vyvážená, s tónmi ovocia v mede (figy a sušené slivky), pelendrek

Záver – pražený dub s dlhým, uspokojujúcim doznievaním, trochou korenia a pomarančovej kôry, ktorá vo finále stúpa na intenzite