BACARDÍ – Príbeh čistého originálu

Keď v roku 1862 založil muž menom Don Facundo Bacardí Massó v Santiagu de Cuba svoj liehovar, netušil, že práve jeho rum spôsobí revolúciu vo vnímaní alkoholických nápojov a odštartuje úplne novú epochu mixológie. Legendárny BACARDÍ rum je svojím výnimočným charakterom vhodný na miešanie nápojov, ktorým nedominuje, ale naopak necháva vyznieť chuť ostatných ingrediencií. Práve tento rum inšpiroval barmanov na Kube na začiatku 20-teho storočia k príprave dnes už legendárnych kokteilov a stal sa ich obľúbeným rumom. Svedčia o tom i prvé barmanské manuály z Kuby.

Príbeh originálneho Cuba Libre

BACARDI & COKE – The Original Cuba Libre – tento celosvetovo obľúbený nápoj, sa zrodil na Kube okolo roku 1900. Jedno popoludnie si skupina amerických vojakov vyšla na prechádzku do baru v starej Havane. Mladý poslíček Fausto Rodrigues potom rozprával, ako do baru vstúpil kapitán a objednal si rum BACARDÍ a Coca-Colu s ľadom a kúskom limetky. Nápoje zmiešal a pil s takou chuťou, že si jeho kamaráti nechali od barmana pripraviť kapitánov nápoj i pre seba. Pri ďalšom kole jeden z vojakov navrhol pripiť si na oslobodenú Kubu – Por Cuba Libre! Kapitán zdvihol pohár a zanôtil vojnový pokrik, ktorý sprevádzal vojakov vo víťaznej vojne za nezávislosť.

BACARDÍ rum s Coca-Colou sa stal okamžite hitom. Už v tých časoch dokázal tento nápoj navodiť atmosféru dobrej nálady a priateľstva. Počas druhej svetovej vojny sa stalo BACARDÍ & COKE – The Original Cuba Libre americkým národným drinkom. Každú hodinu sa predá viac ako 280 000 drinkov BACARDÍ & COKE – The Original Cuba Libre – na celom svete a právom patrí medzi najobľúbenejšie.

Bacardí

⇀ BACARDÍ & COKE – THE ORIGINAL CUBA LIBRE ↼

Príprava: priamo do skla
Ozdoba: plátok limety
Pohár: long
4 cl BACARDÍ Gold
1 cl čerstvej limetovej šťavy
15 cl Coca-Cola
ľad

Vysoký pohár typu long naplníme ľadom, pridáme BACARDÍ Gold, vytlačíme 1/8 limetky a dolejeme Coca-Colou. Na záver zľahka premiešame a ozdobíme plátkom limetky.

Príbeh prvého mojita

Ako posledný rumový kokteil prišiel do módy ten najstarší – Mojito. Slovo „mojito“ je pravdepodobne odvodené od afrického „mojo“, ktoré znamená „začarovať“. Podľa legendy bol objaviteľom prvého predchodcu mojita anglický korzár Richard Drake, ktorý zmiešal Aguardiente (nerafinovaný predchodca rumu), cukor, limetky a mätu. Svoj nápoj nazval „El Draque“, teda Drak, podľa prezývky Francisa Draka, jeho kapitána. El Draque sa podával na drevenej lyžici s rukoväťou tvaru kohútieho chvosta a konzumoval sa hlavne ako liek.

No pravé mojito za svoj vznik vďačí rodu Bacardí. Práve Don Facundo Bacardí Massó použil svoj ušľachtilý rum na prípravu tohto nápoja a tak vzniklo Bacardí Mojito. Postupne sa pre kubánskych vidiečanov stalo tým, čím bolo Daiquirí pre južanov. Ďalšia verzia datuje oficiálny vznik pravého Mojita okolo roku 1920. Nech je to už akokoľvek, pravdou je, že sa Mojito stalo súčasťou kubánskeho spoločenského života a medzi jeho najvášnivejších fanúšikov patril i Ernest Hemingway.

Mojito

BACARDÍ MOJITO 

Príprava: priamo do skla
Ozdoba: mäta
Pohár: mojito glass
6 cl BACARDÍ Superior
1/2 limetky
1 – 2 stonky mäty
2 lyžičky trstinového cukru
sóda
ľad

Do vysokého pohára vložíme nakrájanú limetku, lístky mäty, cukor a zľahka podrvíme. Pohár naplníme ľadom, pridáme 6 cl BACARDÍ Superior a dolejeme sódou. Zľahka premiešame a ozdobíme stonkou mäty. Mätovú arómu prebudíte tak, že s lístkami v rukách pred vložením do pohára zľahka tlesknete.

Príbeh lahodnej Piña Colady

Príbeh PIÑA COLADY začal v roku 1954. Lahodný kokteil vymyslel Ramon Monchito Marraero, barman v hoteli Caribe Hilton v San Juane. Tvrdil, že jeho cieľom bolo zachytiť všetky chute Puerto Rica v jednom pohári. Mesiace skúšal rôzne recepty, kým dospel k tomu pravému, ktorý nazval Piña Colada (tekutý ananás). V roku 1978 vyhlásilo Puerto Rico Piña Coladu za národný nápoj. Avšak Piña Colada má v skutočnosti dvoch tvorcov. Don Ramon Portas Mignat z baru Barranchina v San Juane tvrdí, že Piña Coladau vymyslel on v roku 1963. Ktorý z kokteilových mágov kokteil skutočne pripravil ako prvý, zostáva dodnes záhadou. Dôležité však je, že Piña Colada vymyslená bola a vďaka svojej vyváženej chuti danej výberom surovín a rumom BACARDÍ zostáva naďalej karibskou hviezdou medzi kokteilmi.

Piña Colada

BACARDI PIÑA COLADA ↼

Príprava: mixér alebo šejker
Ozdoba: ananás, kokteilová čerešňa
Pohár: pina
4 cl Bacardí Superior
2 cl kokosový sirup
15 cl ananásový džús
*2 cl smotany
ľad

Šejker naplníme ľadom a pridáme všetky ingrediencie. Intenzívne premiešame. Obsah šejkra nalejeme cez barové sitko do pohára s ľadom, prípadne celý obsah šejkra nalejeme do pohára a ozdobíme. Ďalšou variantou je príprava pomocou mixéru.