Margarita

Kokteil TIP: Exotická Margarita

Pôvod receptu tohto populárneho miešaného long drinku je často spochybňovaný. Traduje sa, že by mohol pochádzať z Mexika, avšak s úplnou istotou nevieme povedať, ktorej krajine možno prisúdiť jeho objavenie. Príbeh Margarity je tak opradený rôznymi veselými historkami, pričom len niektoré z nich smerujú územie Mexika.

Majiteľ známej reštaurácie Rancho La Gloria v mexickej Tijuane Carlos „DannyL Herrera tvrdí, že to bol práve on, kto objavil skvelú kombináciu chutí, ktorou sa pýši tento jedinečný miešaný long drink Margarita. Prevádzkarka rovnomenného podniku Marjorie King ďalej uvádza, že za všetkým stojí jej alergia na akýkoľvek alkohol okrem tequily. Ani tú však podľa legendy nerada pila samostatne. A tak Herrera vymýšľal, skúšal a kombinoval rôzne chute, až vynašiel prototyp súčasného exotického kokteilu, ktorý sa pil v kombinácii so soľou a limetkou.

O tom, že objav tohto osviežujúceho letného long drinku možno prisúdiť Herrerovi, svedčia aj slová v jeho nekrológu. Zaujímavou je aj skutočnosť, že majiteľ mexickej reštaurácie sa napokon dožil až 90. rokov, čo predpovedá dlhovekosť aj samotnému nápoju.

Margarita

Ako správne servírovať Margaritu

Kokteil Margarita možno podávať hneď v niekoľkých typoch pohárov. Najvhodnejším je však tzv. V-shape, ktorý je považovaný za typicky „margaritovský“. Aby sme dosiahli tú správnu kombináciu vôní a chutí, okraj pohára je potrebné namočiť do citrónovej alebo limetkovej šťavy a ešte za mokra ho ponoriť do soli. Táto kombinácia tak dokonale dokreslí jedinečnú chuť exotického drinku.

Jednoduchý recept, ktorý zvládnete aj doma

Ak chcete byť originálni a prekvapiť svojich priateľov niečím netradičným či spestriť vašu party, pripravte si Margaritu. Na prípravu tohto long drinku budete potrebovať:

INGREDIENCIE:

  • 3,5 cl tequily
  • 2 cl triple secu alebo Cointreau
  • 1,5 cl limetkovej šťavy
  • shaker
  • sitko
  • kokteilové poháre

TIP: Aby ste dosiahli skutočne jedinečnú chuť drinku, je dobré použiť kvalitnejší druh tequily. Odporúčame napríklad tieto:

Herradura Blanco (Plata)      El Jimador Blanco

POSTUP:

  1. Všetky ingrediencie vložíme do pripraveného shakeru a poriadne premiešame.
  2. Potom kokteil prelejeme do pohárov cez sitko, ktoré zabráni tomu, aby sa väčšie kúsky dostali do nápoja.
  3. Na záver pohár ozdobíme narezaným kúskom limetky.

Ďalšie exotické variácie Margerity

Ak radi experimentujete, Margaritu si môžete pripraviť na viacero spôsobov. Sladšiu chuť dodá kokteilu rozmixovaný melón, jahody alebo broskyne. Postup pri príprave ovocných variant drinku je rovnaký, len nakoniec pridajte ešte broskyňový alebo jahodový likér.

 bols2bols3bols4