the famous grouse whisky

The Famous Grouse whisky

Táto príjemne vyvážená miešaná sladová whisky (blended scotch), vyrábaná z najjemnejších ingrediencií, sa vyznačuje sviežou ľahkou arómou s nádychom karamelizovaných jabĺk, sušených kvetín a jačmenných sušienok. Túto chuť dotvára štipka korenia a závan dymu, s mierne sladkým až sladovým zakončením. Obsahuje cca 35% sladových whisky, a jej zmes obsahuje také single malt whisky ako Glenrothes, Glenturret, Highland Park, Macallan či Tamdhu. Vo vôni The Famous Grouse príjemne rezonujú tóny rašeliny, dymu i ovocia. Farbu má plnú zlatú, jasnú a žiarivo jantárovú. Pije sa tak, ako ju kto má rád: čistá alebo s ľadom či vodou a vynikajúco sa hodí aj do kokteilov na báze whisky.

The Famous Grouse 0,7 l

Jedna z najpopulárnejších blendovaných whisky v Škótsku, zrejúca v sudoch zo španielskeho duba.

Vôňa: Ľahká ostrá s tónmi karamelizovaných jabĺk, náznakom sušených kvetov a sušienkového jačmeňa.

Chuť: Veľmi vyvážená, zrelá, so závanom ovocia, ľahko dymového karamelu, s náznakom korenia a rašeliny.

Záver: Dlhý, čistý, polosuchý s jemným karamelom.

Famous Grouse 0,7 l si môžete si ju kúpiť aj u nás v e-shope.

The Famous Grouse

Naked Grouse

Zreje v sudoch od sherry. Na World Whisky Awards 2012 ju ocenili ako najlepšiu miešanú škótsku whisky bez udania veku.

Vôňa: Ľahká s tónmi sherry, hrozienok, škorice, ale i dymu, ktorý však nie je dominantný.

Chuť: Hladká dymová s tónmi višní, čerstvo pečeného chleba, pudingu a broskýň, s prízvukom sherry, hrozienok, malinovej marmelády, smotanového karamelu i tropického ovocia.

Záver: Stredne dlhý s nádychom kakaa a duba, s vyváženým pomerom korenistých a ovocných tónov v súlade s chuťou.

Famous Grouse Gold Reserve 12-ročná

Skvelá zmes s veľkým podielom sladových whisky zo špičkových liehovarov Highland Park a Macallan.

Vôňa: Bohatá, sladová, prechádzajúca do limetky, karamelu a hrozienok.

Chuť: Jablká, karamel, neskôr vlašský orech a kávový koláč.

Záver: Dlhý, komplexný, s dozvukmi charakteristickými pre sladové whisky obsiahnuté v zmesi.

Famous Grouse 16-ročná

Limitovaná edícia, ktorá zrela najprv v španielskych sudoch po sherry a potom v amerických sudoch po bourbone. Dizajn fľaše navrhol známy ilustrátor Vic Lee.

Vôňa: Varené hrušky, tekutý karamel, Viktóriin koláč.

Chuť: Tóny sladkého ovocia a vanilky, v strede sa rozvinú náznaky škorice a muškátového orieška.

Záver: Korenistý.

The Black Grouse

Jim Murray vo Whisky Biblii ju ocenil 94 bodmi zo 100. Tak ako je v Európe chránený tetrov, tak aj Black Grouse s výrazným rašelinovým charakterom je unikátny „chránený“ druh whisky.

Vôňa: Stredne intenzívna, dymová, s arómou pôdy, rašeliny, rumu i suchého dreva.

Chuť: Stredne vyvážená s akordmi rašeliny, dymu, karamelu a korenia.

Záver: Dlhý, ľahko rašelinový.

Black Grouse Alpha Edition

Prémiová blended whisky, bohatšia aj dymovejšia ako oceňovaný The Black Grouse, namiešaná zo starších rašelinových whisky.

Famous Grouse Celebration Blend

Unikátna zmes v limitovanej edícii v keramickej karafe.

Famous Grouse Celebration Blend

História

1842 Kráľovská pocta

Keď na začiatku 19. storočia Matthew Gloag otvoril obchod s potravinami v Perthshire, chcel pôsobiť predovšetkým v miestnej komunite. Keď ho však v roku 1842 na základe dobrého chýru o jeho kvalitných službách vyzvali, aby sa postaral o kvalitné vína pri štátnej návšteve, urobil na kráľovnú Viktóriu a princa Alberta veľký dojem.

1896 Od vína k whisky

Na čelo podniku sa postavil Matthewov syn William a jeho synovec (ďalší Matthew) v Bordeaux začal študovať a rozvíjať rodinný záujem o dobré vína. Práve toto vzdelanie mu neskôr umožnilo vstúpiť aj na rozvíjajúci sa trh s blended whisky – v roku 1896. Práve v tomto roku Matthewova dcéra Philippa navrhla na etiketu obrázok červeného tetrova.

1905 Zrod Slávneho tetrova

Medzi gentlemanmi, ktorí na Vysočine radi pestovali lov, streľbu a rybolov, sa whisky s tetrovom stala natoľko populárna, až Matthew usúdil, že je potrebné zvoliť pre ňu nový názov – tak aby zodpovedal jej sláve. A svoju „zmes“ premenoval jednoducho na The Famous Grouse, a to úderom polnoci 12. augusta. Odvtedy sa tento deň slávi ako oficiálne narodeniny značky.

1910 Expanzia napriek vojne

V roku 1910 prevzal opraty podnikania tretí Matthew Gloag (známy ako „Willie“), no keď v roku 1914 vypukla vojna, musel odísť do boja. O firmu sa preto začala starať jeho žena Nellie. Našťastie, prejavila sa ako veľmi schopná a úspešná manažérka.

1920 Globálne pôsobenie

Vďaka dynamickému progresu v technológii fľaškovania whisky v polovici 20. rokov mohla sa The Famous Grouse exportovať do celého sveta. Tento rast nezastavila ani prohibícia v USA – Willie sa preorientoval na nové trhy v Karibiku.

The Famous Grouse

1970 Nový začiatok

Po 2. svetovej vojne Willieho syn Matthew Frederick (štvrtý Matthew Gloag) veľa cestoval a rozvíjal obchod v Severnej Amerike i Afrike. V roku 1967 sa potom stal šiestou generáciou rodiny Gloag v rodinnej firme. Po smrti rodičov však firmu napokon predal (1970) jeho súčasným majiteľom – Highland Distillers.

1984 Royal Warrant

V roku 1979 spoločnosť predala rekordných 1 milión fliaš The Famous Grouse. A rok 1989 zaznamenal ďalší rekord: viac ako dva milióny expedovaných fliaš – tento rast pokračoval po celú dobu 90. rokov. 1. januára 1984 získala značka kráľovskú garanciu kvality, tzv. Royal Warrant.

1996 Hit na obrazovke

V roku 1996 prvý z TV reklamných spotov The Famous Grouse jasne definoval značku a odlíšil ju od svojich konkurentov. Bolo vyrobených viac ako 25 reklám, mnohé z nich sa vysielali na trhoch po celom svete, vrátane Taiwanu, Portugalska, Grécka, Ruska, Švédska…

2002 The Famous Grouse Experience

Od roku 2002 Glenturret Distillery, najstaršia škótska pálenica a domov značky, ponúka pre návštevníkov jedinečný, interaktívny zážitok. Vznikla v roku 1775 ako liehovar pre single malt a dnes je najnavštevovanejšou pálenicou v Škótsku.

2007 Nové druhy

V roku 2007 začala značka uvádzať nové prírastky do rodiny: The Black Grouse, The Naked Grouse, The Black Grouse Alpha a Ginger Grouse. A roku 2013 predstavila aj najstarší blend: The Famous Grouse 40 Year Old, ktorý získal celý rad ocenení a stal sa prvým z novej série limitovanej edície, oslavujúcej umenie miešania.