Aperol spritz

S čím sa pije Aperol Spritz? Spoznajte originál recept

Aperol je unikátny likér oranžovočervenej farby, pochádza z roku 1919 zo severovýchodného Talianska, konkrétne z mesta Padova. Má bohatú a komplexnú chuť vyplývajúcu zo zmesi vysoko kvalitných bylín a koreňov. Pôvodná receptúra zostáva bezo zmeny až dodnes a je prísne stráženým tajomstvom. Aperol je hlavnou ingredienciou pre osviežujúci trendy drink Aperol Spritz.

Aperol sa vyrába lúhovaním horca, rebarbory, výťažkov z pomarančov, aromatických bylín a farbív v zmesi alkoholu, vody a cukru a jeho zakladateľ Silvio Barbieri ho pomenoval podľa francúzskeho slova „apéro“ (čo znamená aperitív).

História Aperolu siaha až do povojnových čias prvej svetovej vojny, kedy sa stal obľúbeným spoločenským nápojom mladej aktívnej vrstvy obyvateľstva ako likér a taktiež ako miešaný nápoj spritz. Neskôr, v 50.tych rokoch sa do spritzu pridali nové ingrediencie a tradičný benátsky recept, ktorý kombinoval biele víno a sódu, nahradil recept s Proseccom, Aperolom a sódou. Táto kombinácia tvorí už vyše 60 rokov stabilný recept populárneho drinku Aperol Spritz.  V tomto období sa taktiež v televízii objavila prvá reklama na Aperol.

Aperol splitz

V 80.tych rokoch začal Aperol masívnu komunikačnú kampaň. Veľmi rýchlo si získal štatút kozmopolitného drinku a nabral internacionálnu dimenziu. Na prelome milénia získala Aperol do svojho portfólia skupina Campari a ešte viac pritlačila na reklamu. Tieto roky sa do histórie alkoholických drinkov zapísali ako roky Aperolu. Ten sa predstavil ako mladý osviežujúcu nápoj, ktorý v sebe spája prvky umenia, reklamy, módy, životného štýlu a v podobe Aperol Spritz vystúpil na piedestál letných drinkov nielen v Taliansku, ale na celom svete. Všetko o jeho histórii nájdete pekne spracované na oficiálnej stránke Aperolu.

V súčasnosti už aj na Slovensku poznáme Aperol Spritz a toto leto bude nepochybne patriť jemu. Ak si ho chcete namiešať doma, vyskúšajte tento originálny recept priamo z dielne Aperolu. Samozrejme potrebujete k nemu likér Aperol a Prosecco, ktoré si viete kúpiť v našom e-shope za skvelé ceny a u Vás doma vedia byť už do jednej hodiny.

Aperol splitz

APEROL SPRITZ

Ingrediencie:

3 diely Prosecco, 2 diely Aperolu, 1 diel sódy, ľad a plátok pomaranča

Príprava

Vínnu pohárik naplňte aspoň z polovice ľadom. Pridajte 3 diely Prosecca, 1 diel sódy a na záver 2 diely Aperolu. Aperol nalievajte krúživým pohybom, čím docielite perfektného premiešanie všetkých ingrediencií a tej správnej oranžovej farby. Na záver pridajte plátok pomaranča.

Ak by ste chceli ochutnať aj iné osviežujúce spritzy, ako Hugo alebo Spritzer, ďalšie recepty nájdete tu.