škótska whisky

Všetko čo potrebujete vedieť o škótskej whisky

ABC o whisky

… škótska whisky je obilný destilát, ktorý dozrieva v dubovom sude. Okrem sladového jačmeňa sa na výrobu používa aj nesladový jačmeň, pšenica, raž a kukurica. Môže sa vyrábať kdekoľvek na svete kotlíkovou (periodickou), alebo kontinuálnou destiláciou. 

Whisky alebo whiskey

… v roku 1875 pridali Írski výrobcovia „e“ aby sa tak na americkom trhu odlíšili od škótskej verzie whisky. Príliv Írskych prisťahovalcov do Ameriky spôsobil, že Amerika prijala rovnaký pravopis.

Single malt škótska whisky (jednodruhová)

… ide o whisky, ktorá je vyrobená výhradne zo sladového jačmeňa a vody. Destiluje sa klasickou kotlíkovou destiláciou v jednej konkrétnej pálenici. Následne zreje minimálne 3 roky v dubových sudoch v Škótsku.

dubový sud

Blended škótska whisky (miešaná)

… ide o zmes niekoľkých grain a malt whisiek s cieľom dosiahnuť lahodnú chuť, kde grain whisky tvorí telo a malt whisky srdce zmesi.

Grain whisky (obilná)

… je whisky destilovaná prevažne kontinuálnou destiláciou z rôznych druhov obilia, ktorá vedie k vyššiemu percentu obsahu alkoholu a k menej sviežemu, neutrálnemu destilátu.

Regióny

mapa whis

Lowlands (nížina)

… najjužnejšia oblasť vymedzená mestami Glasgow a Perth. Vyrába sa tu pomerne málo druhov whisky, ktoré sa vyznačujú sviežosťou, jemnosťou a suchosťou.

Highlands (vysočina)

… najväčšia oblasť (až 2/3 Škótska) sa ďalej delí na východnú, západnú, severnú centrálnu vysočinu a Speyside. Je ťažké zovšeobecniť ich charakter. Niektoré majú exponovanú polohu. Ak majú niečo spoločné, je to tuhý, suchý charakter s troškou rašelinovosti a slanosti. Korenistosť v dochuti.

Speyside (vysočina)

… región Speyside vo Vysočine sa všeobecne uznáva ako srdce výroby whisky. Je domovom prinajmenšom polovice sladových páleníc v Škótsku. Ich charakter možno popísať ako prevažne sladké, čisté a jemné. Prelínajú sa v nich ovocné a medové podtóny.

Islands (ostrovy)

… whisky z ostrovov ARRAN, JURA, MULL, SKY a ORKNEY vynikajú pestrou škálou vlastností, od slanosti a silnej rašelinovej chuti po silu a komplexnosť. Pre všetky je charakteristická olejovitá chuť a dymivosť.

Islay (ostrovy)

… najjužnejší zo všetkých Hebridských ostrovov má vo svete whisky bezpochyby špeciálne postavenie. Preslávil sa prímorskými príchuťami. Whisky z Islay sú rašelinové, slané s medicínskou príchuťou a charakterom morských rias. Častokrát sú veľmi silné.