Alkohol

Škótsko zaviedlo minimálnu cenu za alkohol

Škótsko sa rozhodlo obmedziť predaj silných lacných alkoholických nápojov, a to zvýšením minimálnej ceny za alkohol. Chce tak obmedziť jeho konzumáciu a znížiť tým nepriaznivé dopady lacného silného alkoholu na ľudské zdravie.

Jednotka alkoholu

Cena alkoholických nápojov by sa po novom mala odvíjať od percentuálneho množstva alkoholu v nápoji a objemu nápoja. Výsledkom tak bude cena za jednotku čistého alkoholu, ktorá bude mať stanovenú minimálnu cenovú hranicu.

V Škótsku vychádza takáto jednotka objemovo na zhruba 10 mililitrov. Množstvo jednotiek obsiahnutých vo fľaši s alkoholickým nápojom sa bude dať vypočítať vynásobením množstva alkoholu jeho percentami.

Pol litra piva tak vychádza približne na 3 jednotky alkoholu. 0,7 litrová fľaša whisky s hodnotou alkoholu 40 % tak vychádza na 28 jednotiek alkoholu.

Cena alkoholu po novom

Fľašu whisky, ktorej cena bola v Škótsku doteraz 11 libier (12,5 eura), si tak po novom budú môcť ľudia kúpiť za minimálne 16 libier (18 euro). Cena drahších druhov alkoholu by výraznejšie vzrásť nemala. Rast cien sa dotkne najmä alkoholických nápojov predávaných v supermarketoch. Výraznejšie drahší bude napríklad cider. Cena alkoholu v baroch a reštauráciách by rásť nemala.

„Myslím, že sa týmto krokom čoskoro inšpirujú aj ďalšie krajiny v celej Európe,“ uviedla na margo zavedenia minimálnej ceny alkoholu škótska premiérka Nicola Sturgeonová.

minimálna cena za alkohol