vodka

História vodky a najdrahšie fľaše sveta: Zberateľský kúsok je vypredaný, spoznajte ďalšie

Číry alkohol s jemnou chuťou, ktorý najlepšie chutí v drinkoch alebo ľadovo vychladený. Slovo vodka označuje zdrobneninu slovanského pomenovania vody a odjakživa sa nám spája s Poliakmi či Rusmi. V jej histórii však nájdeme mnoho legiend, čo teda ukrýva skutočný príbeh?

Cárovná rebríčkov

Vodka bezpochyby patrí medzi najobľúbenejšie destiláty sveta. V roku 2012 sa jej celkovo vypilo približne 4,44 miliárd litrov, čím sa zaradila na prvé miesto v rebríčku. Podobne to bolo aj v rokoch 2019 a 2020, kedy medzi najpredávanejšie destiláty patrila práve vodka Smirnoff Red. Tradične sa vyrába z obilnín, ako cirok, kukurica, ryža, raž alebo pšenica. Modernejšie receptúry však zahŕňajú napríklad zemiaky alebo hrozno. 

Rozumie si s drinkami, ako Cosmopolitan, Moscow Mule, Vodka Martini alebo Bloody Mary. Medzi najznámejšie značky potom patria Absolut, Finlandia, Russian Standard, Smirnoff Red, Belvedere či Grey Goose. Obsah alkoholu je pri väčšine vodiek 30 až 40 percent, no poznáme aj rekordmanky. Vodka americkej značky Everclear sa môže pochváliť až 96 percentami. 

vodka

Iný kraj, iný mrav

Na svoj kúsok histórie si nárokujú Poliaci, Rusi aj Švédi, a všetci právom. Poďme ale po poriadku. Vo Švédsku sa história priezračného alkoholu datuje do 15. storočia. Miestni do svojich receptúr pridávali okrem obilia aj zemiaky a destilát volali brännvin. Univerzálny a celosvetovo známy pojem vodka začali používať až po roku 1960, pri exporte nápoja do Ameriky.

Názov wódka sa prvýkrát objavil v Poľsku v roku 1405, avšak vtedy ešte neopisoval alkoholický nápoj. Išlo o liečivo a kozmetický produkt. Pálenku Poliaci nazývali gorzałka. Až v roku 1982 uznal súdny dvor v Haagu Sovietsky zväz za prvého výrobcu alkoholického nápoja s menom vodka. Rusi sú na svoje kultúrne dedičstvo hrdí a v zálohe majú hneď niekoľko príbehov o vzniku obľúbeného destilátu.

Tisíc a jeden príbehov

Podľa tvrdení niekoľkých ruských alkoholických značiek sa za otca vodky označuje Cár Peter I., s ktorým sa spája ostrá klebeta. Mal vraj zaviesť sankciu pre každého, kto meškal. Trest mal tekutú formu, objem jeden a pol litra a meškajúci ho musel vypiť na ex. V tom čase však mala vodka približne 20 percent alkoholu. 

Naopak, podľa legendy z roku okolo 1430 vymyslel prvý recept na vodku mních menom Izidor v moskovskom Kremline. Zásluhy sa tiež pripisujú vedcovi Dimitrijovi Mendelejevovi. Ten mal podľa značky Russian Standard prispieť k stanoveniu 40-percentného objemu alkoholu. Ide však o vyvrátený mýtus. Vedec mal totiž v čase uznania percentuálneho štandardu len 9 rokov.

K fľaši diamanty ako bonus

Podobne ako kedysi, ani dnes vodka nerieši spoločenské postavenie. Vychutnávajú si ju ľudia na vidieku, aj v najvyšších vrstvách. V potravinách zoženiete fľašu aj do niekoľkých eur, hoci vzhľadom na kvalitu jej obsah piť určite neodporúčame. Premýšľali ste však niekedy, koľko stojí najdrahší kúsok a v čom je výnimočný? 

Najdrahšia vodka na svete sa volá Billionaire a má hodnotu 7,25 milióna dolárov. Fľaša má objem 18 litrov a ako bonus je vykladaná takmer dvoma tisíckami diamantov v zlate. Pri takejto astronomickej cene sa vodka považuje za zberateľský kúsok a aktuálne ju už ani nezoženiete. Je totiž vypredaná. Ak ste však podobnú investíciu plánovali, máme dobrú správu. Výrobca chystá podobnú edíciu.

Medzi ďalšie exkluzívne kúsky sa radí dvojka v rebríčku The Eye of a Dragon v hodnote 5,5 milióna dolárov. Fľaša je mimoriadne efektná, s vyobrazením draka a približne 15-tisíc diamantmi. Tretie miesto obsadila opäť vodka Billionaire, tentokrát však v objeme 0,7 litra, s cenou 3,7 milióna dolárov. Na ďalších priečkach sa umiestnili značky, ako Russo- Baltique, DIVA Premium, Kors alebo fľaša Absolut Crystal Pristine Black Bottle “iba” za 10-tisíc dolárov.

Čistý luxus vo vašom bare

Pokiaľ nemáte chuť míňať na vodku milióny či tisícky dolárov, stavte na istotu, ktorá bude pôsobiť rovnako luxusne. Vodka Absolut Elyx má elegantný dizajn a chuť anízu. Vôňa jemnej chlebovej kôrky vás zase prenesie späť do detstva.

Hľadáte darček pre blízkeho? Edícia Beluga Allure odráža aristokratický pôvab a nadčasovú klasiku. Predáva sa v elegantnom koženom darčekovom balení spolu s pohármi vhodnými na servírovanie.

Ako sa hovorí, nejde o obal, ale o to, čo je vo vnútri. Ak si chcete vychutnať vodku tým správnym spôsobom, rozhodne by ste mali siahnuť po tradičnej receptúre. Tú vám ponúka Belvedere vodka, ktorá sa už niekoľko rokov umiestňuje na popredných miestach z hľadiska chuti a spôsobu výroby. Ochutnali ju už aj Sting či Harrison Ford. 

Premýšľate ešte, ako destilát servírovať správne? Na záver pre vás máme pravé ruské odporúčanie. Zamrazte iba poháriky, pričom vodka by mala mať izbovú teplotu. Voľte klasické malé štamperlíky či poháriky na stopke. Alebo si vodku vychutnajte tak, ako vám chutí najviac. Po svojom. Na zdorovie!