Šampanské

Prvá dáma šampanského: Vdova Clicquotová takmer skrachovala, biznis zachránilo pašovanie

Šampanské je odjakživa symbolom luxusu, nápoj hodný osláv. Vedeli ste však, že známa značka Veuve Clicquot (Voev Kliko) s legendárnou žltou etiketou ukrýva tragickú históriu? Chvalabohu, so šťastným koncom. A to najmä pre nás, milovníkov bubliniek.

Meno Barbe-Nicole Ponsardin vám zrejme veľa nehovorí. Pozorne však čítajte ďalej. Predstavíme vám úspešnú biznismenku, neúnavnú inovátorku a predovšetkým prvú dámu vo vysokej hre iskrivého Champagne. Toto je príbeh vdovy, ktorá svojho manžela (alebo ich spoločný biznis) ľúbila tak veľmi, že vybudovala celosvetové impérium. 

Na počiatku bola rivalita… a hrozno

Barbe-Nicole sa narodila v roku 1777 vo francúzskom meste Remeš do vplyvnej a bohatej rodiny váženého výrobcu textilu – Ponca Jeana Nicolasa Philippa Ponsardina. Hneď vedľa ich domu žila rodina Philippa Clicquota, ktorý mal syna Françoisa a bol taktiež výrobcom textilu. Ako predbehnúť konkurenciu? Spojte sa s ňou! Hovorí sa, že rivali dohodli sobáš svojim deťom. A tak sa mladučká, iba 21-ročná, Barbe-Nicole priženila do rodiny Clicquot. Všetko nasvedčovalo tomu, že to bude harmonické manželstvo. Onedlho sa im narodila dcérka.

François Clicquot však nechcel ísť v otcových šľapajách. Keďže žili v oblasti Champagne, rozhodol sa investovať svoj čas a energiu do výroby šampanského. Rodina sa tejto aktivite venovala už od roku 1772, ale iba čiastkovo. Ročná produkcia bola okolo 4 až 7-tisíc fliaš, primárnym biznisom bol pre rodinu stále textil. Napriek tomu si dvojica prácu s hroznom zamilovala a mala veľké plány. No keďže krajinu sužovali Napoleonské vojny a vinárstvu táto situácia nepriala, boli na pokraji krachu. Nič netušiacu Barbe-Nicole čakala ďalšia rana osudu.

Hrozno

Vdova Clicquotová, alebo šťastie v nešťastí

V roku 1805, šesť rokov po svadbe, François ochorel. Dostal horúčky a do dvoch týždňov zomrel. Jeho vtedy 27-ročná manželka aj otec boli zdrvení. Z Barbe-Nicole sa stala vdova Clicquotová, po francúzsky veuve Clicquot. Otec Philippe chcel bublinkový biznis ihneď ukončiť, lenže Barbe-Nicole mala iné plány. V tom čase nemohli ženy nič vlastniť, mohli sa iba dobre vydať. Jedine ako vdova mohla s majetkom nebohého manžela narábať a spravovať ho.

Odhodlaná vinárka bola vizionárkou. Do biznisu sa pustila naplno a onedlho, v roku 1810, vyrobila prvé single-vintage šampanské v histórii (vyrába sa iba z hrozna z jedného ročníka, z odrôd Chardonnay, Pinot Noir, alebo Pinot Meunier). O rok na to preletela nad mestom kométa, ktorá mala priniesť šťastie. Zaujímavosťou je, že legendárne fľaše Veuve Clicquot z ročníka 1811 dnes patria do významných archívnych zbierok.

Biznis pred krachom zachránilo pašovanie

Svokor ju podporoval, no aj napriek finančným injekciám, šťastnej kométe a partnerstvu s vinárom Alexandrom Fourneauxom sa upadajúcu firmu nedarilo naštartovať. Vojna však končila a hoci bol trh so šumivým vínom v plienkach, Rusi boli smädní po luxuse. Odvážna Barbe-Nicole zariskovala. Export bol pre doznievajúce nepokoje a obmedzenia komplikovaný, a tak 10 550 svojich najlepších fliaš prepašovala až do Petrohradu. Potom už nič nebránilo rozmachu šampanského v cárskych dvoroch.

Po príchode fliaš do Ruska bolo jasné, že mladá vdova mala pravdu. Šampanské Veuve Clicquot sa stalo absolútnym hitom. Dokonca Cár Alexander prvý vyhlásil, že to je jediné šampanské, ktoré bude piť. Velebil ju Puškin, Čechov aj Gogoľ. Z biznisu na pokraji krachu sa tak doslova cez noc stal veľký hráč na celosvetovom trhu s bublinkami. V každom váženom dvore, na každej honosnej oslave, nikde nesmel chýbať Veuve Clicquot. Odvtedy Barbe-Nicole volali už len La Grande Dame.

šampanské

Špeciálny vynález jej závidel aj Möet

Veľká Dáma milovala šampanské, no neznášala jednu vec. Usadeniny kalu z kvasiniek, ktoré vznikali pri druhej fermentácii vo fľašiach. V dôsledku tohto procesu bol nápoj zakalený, no Barbe-Nicole ho chcela piť a predávať krištáľovo čistý. Žiadny výrobca vtedy nevedel, ako sa s vedľajším produktom popasovať. Šikovná biznismenka v roku 1816 vymyslela vlastný spôsob.

Do stola vyrezala okrúhle otvory a fľaše so šampanským umiestnila dole hlavou. Kal sa usadil v hrdle a pri otvorení sa z fľaše liala priezračná omamná tekutina. Nikto nevedel, ako to vdova Clicquotová dokázala, svoje výrobné tajomstvo si poctivo strážila. Nervózny z toho bol najmä jej veľký konkurent Claude Möet.

Inovátorka nezaspala na vavrínoch a v prelomoch pokračovala aj naďalej. V roku 1818 vyrobila prvé rosé technikou d’asseblage (asambláž), teda priliatím tichého červeného vína do šumivého šampanského. V roku 1877 si dala značka Veuve Clicquot registrovať svoju ochrannú známku. Odvtedy rozpoznávame príznačnú žiarivo žltú etiketu.

šampanské

Nesmrteľný odkaz jednej veľkej ženy

Roky plynuli a biznis prekvital. Spoločnosť dnes patrí pod holding Moët Hennessy Louis Vuitton (LVMH) a Veuve Clicquot je druhou najpredávanejšou značkou šampanského, paradoxne hneď po Moët & Chandon. V roku 2015 sa predalo približne 19 miliónov fliaš so žltou etiketou. Prestížne šampanské si vychutnávajú hollywoodske celebrity, anglická kráľovská rodina aj bežní pôžitkári. Niektoré ročníky nájdeme tiež v archívoch milovníkov vín a mnohé z nich sú zberateľskými kúskami.

Takými je napríklad 47 fliaš Veuve Clicquot, ktoré sa v roku 2010 našli na dne Baltického mora vo vraku lode. Hoci od potopenia prešli takmer dve storočia, šampanské bolo stále skvele uschované. Tí, čo ho ochutnali tvrdia, že bolo aj mimoriadne čerstvé. Na obsahu si tiež pochutil neznámy kupec zo Singapuru. Jednu z fliaš vydražil za rekordných 30-tisíc eur.

Barbe-Nicole Ponsardin Clicquotová zomrela vo veku takmer 90 rokov. Po smrti manžela sa nikdy nevydala. Milovala svoju vnučku aj pravnučku, ktorá zdedila impérium. V jednom zo svojich listov písala: „Svet je v neustálom pohybe a my musíme vymyslieť veci zajtrajška. Človek musí kráčať pred ostatnými, byť odhodlaný, náročný, a nechať svoju inteligenciu riadiť mu život. Konajte odvážne.“

A nám nezostáva nič iné, len súhlasiť.