A
B
C
D
E
F
G
H
K
L
M
N
O
P
R
S
T
U
V
Z
1
Tmavý rum
Čím sú typické tmavé rumy
Tmavé rumy sú typické dlhším zrením v ťažšie vypálených sudoch. Sú o stupeň tmavšie ako zlaté rumy a ich aróma je oveľa intenzívnejšia ako sme zvyknutí u bielych a zlatých rumov. Môžeme v nich cítiť korenistú a melasovú príchuť. Spomedzi všetkých rumov sa práve tmavé rumy najviac uplatňujú pri varení.
Tmavý rum je najlepší pre začiatočníkov
Vďaka výraznej chuti tmavého rumu je vhodný pre začiatočníkov. Väčšina odborníkov považuje za merítko kvality práve dĺžku zrenia, ktorá má vplyv aj na intenzitu a silu chuti rumu. Na kvalitu rumu majú vplyv aj sudy, v ktorých rumy dozrievajú. Dôležitý je aj spôsob, ktorým rum zreje. Označuje sa systém solera, reserva a barrel proof.