Koňak
Čo je koňak?
Koňak je tradičný destilovaný alkoholický nápoj. Vyrába sa vo francúzskom regióne Cognac. Pri výrobe sa musia rešpektovať prísne pravidlá a normy, aby tento alkohol mohol niesť názov koňak. Koňak sa vyrába z hroznovej šťavy, ktorá sa nechá fermentovať. Je prísne zakázané pridávať do tohto procesu cukor. Po pár dňoch dosiahne najnižší stupeň alkoholu. Nasleduje dvojitá destilácia a zrenie v sudoch.
Zrenie koňaku
Koňak potrebuje na zrenie minimálne dva a pol roka a musí byť uskladnený v sudoch umiestnených na stojanoch. Sudy musia tiež spĺňať určité kritéria. To najdôležitejšie je, aby boli vyrobené z dubového dreva. Okrem toho musia byť nové a nesmie sa v nich skladovať nič iné ako koňak. Zrenie koňaku je výsledkom zmeny v stenách sudu, vzduchu a destilátu. Počas zrenia sa destilát vyparuje, čo sa nazýva anjelská daň. Ročne sa z jedného sudu vyparí až 3% destilátu.